Az új-zélandi Kereskedelmi és Külügyminisztérium megerősítette Sárdi Rezsőt tiszteletbeli konzuli tisztségében Magyarországon. Az ismert turisztikai és gazdasági szakember hároméves mandátumát most hatodik alkalommal hosszabbították meg. Nem véletlenül, hiszen megbízatása alatt a két ország között számos fontos eseményt segített elő, köztük a kapcsolatok erősítését is. Sok magas rangú küldöttség járt nálunk, és megszületett a megállapodás a „Working Holiday” vízum bevezetéséről. 2013 óta évente száz fiatal utazhatott ennek révén egy éves időtartamra az Ausztráliától délkeletre található államba. És ugyanilyen feltételekkel onnan is érkezhetnek fiatalok hazánkba. Mindkét területen munkát vállalhatnak, tanulhatnak és turistáskodhatnak. 2020-ban ismét él ez a lehetőség. A két ország közötti jó kapcsolatokat bizonyítja, hogy Magyarország nagykövetséget nyitott Wellingtonban, Új-Zéland fővárosában.

A tiszteletbeli konzul elmondta, hogy a kapcsolatok erősítésében nélkülözhetetlen szerepet játszott a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium segítő útmutatása, és hatékonysága. A tiszteletbeli konzulok fő feladata a Magyarországra érkező küldő ország állampolgárainak jogi védelme, szükség esetén segítségnyújtás a turistáknak. A nemzetközi kapcsolatokban felértékelődött a konzuli munka jelentősége; „számtalan okból kerülhet bajba valaki egy idegen országban, megbetegedhet, elveszti okmányait, bűncselekmény áldozatává is válhat. A nemzetközi terrorizmus szomorú aktualitást ad annak a kérdésnek, hová fordulhatunk, honnan kaphatunk segítséget külföldön. Másrészről az Új-Zélandra utazó magyar állampolgárok a konzulátus segítségét vehetik igénybe, ha okmányok hitelesítésére van szükség. Erkölcsi bizonyítványok, képesítést igazoló okiratok és más hivatalos dokumentumok hitelesítése a konzulátus tevékenységi körébe tartozik”.

A tavalyi év kiemelkedően aktív volt a kétoldalú kapcsolatok terén. Magas szintű parlamenti delegáció látogatott Budapestre, új-zélandi (kiwi) filmnap került megrendezésre, és nőtt az Új-Zélandra látogató magyar turisták száma is. Wellingtonhoz közel megnyílt az első magyar étterem, amely már most nagy sikert könyvelhet el. Bevezetésre került a turistaként, vízum nélkül oda utazó külföldi állampolgárok előregisztrációs kötelezettsége. A magyar állampolgároknak is meg kell igényelni a NZeTA engedélyt az utazás előtt; ennek hiányában a légitársaságok nem veszik fel az utast, és nem léphetnek Új-Zéland területére.

Új-Zélandot 1642-ben fedezte fel Abel Tasman. Kettős sziget, amelyet lánchegység szel át. Egykor a Brit Birodalom tagállama volt. A beszélt nyelv az angol. A főváros Wellington. Az őslakók a maorik. Területén a tűzhányók gyakran okoznak földrengést. Éghajlata mérsékelt. Állatvilága különleges. Például kígyó nincs, a bogár is kevés, ezért nincsenek illatos virágai. A juh és szarvasmarha tenyésztés virágzó.

Hajós Anna