Berlinben, a Collegium Hungaricum épületében nyílt meg szeptember 12-én a debreceni Déri Múzeum kiállítása Antal Péter gyűjteményéből. „Az ecsettől a kameráig” címet viselő tárlatot Nagy T. Katalin kurátor irányításával a Déri Múzeum munkatársai rendezték és építették a német fővárosban tartott Berlin Art Week rendezvényeihez illeszkedve.

Nagy szakmai sikert hozott, hogy a külföldön kevéssé ismert korai Moholy-Nagy képek bemutatása mellett a korabeli magyar Bauhaus iskola környezetének megismertetése is megtörtént. Továbbá, a kurátor a kortárs magyar művészek néhány kiemelkedő alkotását is párosította az Antal-Lusztig  gyűjtemény fontos darabjaival.

Debrecen városát és a Déri Múzeumot Angi János igazgató és Lakner Lajos igazgatóhelyettes képviselték. Különleges súlyt adott az eseménynek, hogy részt vett azon Moholy-Nagy László unokája, Daniel Hug is, aki a kölni Die Messe Art Cologne igazgatója. A sikerben fontos szerepe volt a berlini Collegium Hungaricum munkatársainak, valamint a gyűjtemény tulajdonos Antal Péter jelenlétének.

A kiállítás október 18-ig látható; a megnyitón tapasztalt óriási szakmai érdeklődés garantálja a sokezres látogatószámot. Az időzítés is tökéletes, hiszen 2019. a Bauhaus éve Németországban.

Hajós Anna