Hagyományosan a Boregyetemmel kezdődik a Budapest Borfesztivál rendezvénysorozata. Idén a MOM Kulturális Központban a szeptember 2-ai nyitóeseményen a vendégrégió, Eger újdonsága állt a középpontban. Az Egri Borműhely tíz alapító pincészetének kiemelkedő borait lehetett kóstolni. A program során megismerhettük az Egri Csillag és az Egri Bikavér házasítási szabályait. Dr. Lőrincz György, a St. Andrea szőlőbirtok tulajdonos-borásza kiemelte, hogy a régió hagyományaira ügyelni kell. Mint mondta, Isten bőkezűségéből kaptuk a bort. A hűvös klíma, a vulkanikus talaj segít a minőség elérésében. 

2010. óta készítenek Egri csillagot, miután a szőlőterületek majdnem felén fehér szőlő terem, és a bikavér párjaként fontos szerepe lehet. A szabályozás lefektetése során döntés született a klasszikus, a superior és a grand superior márka házasítási arányairól, a legalább négyféle szőlőnek 50 százalékában Kárpát-medencei fajtának kell lennie, az illatos fehérből viszont legfeljebb 30 százaléknyi kerülhet bele. A minőség megőrzése érdekében a forgalomba kerüléshez a helyi borbíráló bizottság jóváhagyása kell. Az öt csillagból álló kóstolósorban mindhárom szint szerepelt; nem okoztak senkinek csalódást. 

A Boregyetem második részében a „bikák” kerültek sorra. Itt is az ötféle kóstolóban szintén mindhárom szint helyet kapott. A kékszőlőkből készült házasításoknál meghatározott, hogy nem dominálhat benne egy fajta sem, továbbá megszabott szőlőfajtákból kell felhasználni szintenként változó, igen szigorú szabályok szerint. Megszabottak a hozamkorlátozások is. Az előadók: Tóth Katalin (Tóth Ferenc pincészet), Hegedűs Anett (Thummerer Szőlőbirtok és Pincészet), dr. Lőrincz György (St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet), Juhász Ádám (Juhász Testvérek Pincészete) és Gál Tibor (Gál Tibor Pincészet) saját életútjukat, tanulmányaik külföldi helyszíneit, valamint a régió borászatának célkitűzéseit, a képviselt pincészetek törekvéseit is ismertették. Köztük azt a különleges, új boros palackot, amelynek a feladata a kiemelkedő minőségű Superiorokra és a Grand Superiorokra még inkább felhívni a figyelmet. Az újdonság a 30-as években már létezett. Némi átalakítással kerül most az Orosházán gyártott üveg a pincészetekbe. Kidomborodik rajta Eger neve és az 1552-es évszám, az egri várbeliek diadalának időpontja a támadó, nagy létszámú török sereg ellen. Különleges, figyelemfelhívó.

A hagyományosan teltházas Boregyetem jól teljesíti célkitűzését, megismerteti a bort, egyszerre kínálva tudást és élményt.

Hajós Anna

A szerző felvételei