2022 decemberétől a oneworld légiszövetség jelenleg New Yorkban található globális központja, a texasi Dallas Fort Worth nemzetközi repülőtér (DFW) közelébe költözik.

A oneworld ezzel  a döntéssel egyik alapítója, a világ legnagyobb légitársasága, az American Airlines (AA) legfontosabb bázisát erősíti. Az új Robert L. Crandall Skyview Campus mintegy 300 hektáros területén működik ugyanis az AA Flight Academy, a DFW Reservations Center, a Robert W. Baker Integrált Műveleti Központ, a Képzési és Konferencia Központ és a CR Smith Múzeum, valamint egy olyan irodakomplexum, amelyben a légitársaság vezérigazgatósága és kereskedelmi központja is található.

A oneworld vezérkara a légiszövetség 1999-es létrejötte után, 2011-ben a kanadai Vancouverből költözött át New Yorkba. A oneworld szerint az USA Texas állama az ország egyik legnagyobb légiközlekedési munkaerő-foglalkoztatója. Az AA csak Észak-Texasban több mint 30 ezer munkavállalót foglalkoztat. A Dallas-Fort Worth a oneworld hálózat egyik leggyorsabban növekvő csomópontja, amely napi 900 járatot kínál több mint 260 célállomásra.

Dallas-Fort Worth egyébként hét másik oneworld-tag légitársaság, az Alaska Airlines, a British Airways, a Finnair, az Iberia, a Japan Airlines, a Qatar Airways és a Qantas számára is fontos csomópont. A oneworld elnöke, Akbar Al Baker – aki egyben a Qatar Airways Group vezérigazgatója – szerint jelentős lépés számukra a oneworld globális központjának áthelyezése.

Az American Airlines vezérigazgatója, Robert Isom a döntés kapcsán azt mondta, az amerikai és más oneworld légifuvarozók által nyújtott szolgáltatás még jobban összeköti Dallast és vonzáskörzetét a világgal, és ebben mindig is fontos szerepe volt, van és lesz a vállalkozások számára a befektetések és a növekedés szempontjából. A oneworld vezérigazgatója, Rob Gurney szerint, ahogy az iparág kilábal a koronavírus-válságból, a légitársasági szövetségek és partnerségek tovább mélyülnek.

Mint arról lapunkban is beszámoltunk, az Oman Air már öt oneworld-tag légitársasági csomópontba – Amman, Colombo, Doha, Kuala Lumpur és London Heathrow – üzemeltet járatokat, és négy oneworld-tag légitársasággal működik szorosabban együtt (Malaysia Airlines, Qatar Airways, Royal Jordanian és SriLankan Airlines). Az Oman Air oneworldhöz való csatlakozása újabb kódmegosztási lehetőségek előtt nyitja meg az utat, tovább erősítve a globális összeköttetést a szövetség hálózatán keresztül.

A oneworld szövetség jelenleg hivatalosan 13 légitársaságot tömörít (American Airlines, British Airways, Cathay Pacific Airways, Finnair, Iberia, Japan Airlines, LATAM, Malaysia Airlines, Qantas, Qatar Airways, Royal Jordanian, S7 Airlines és SriLankan Airlines). E cégek összesen 30 kisebb leányvállalattal rendelkeznek, melyek szintén a szövetséget erősítik. A oneworld légitársaságai a világ 1100 repülőteréről, naponta átlag 14 ezer járatot indítanak. Összesen 3500 repülőgépből álló flottájukkal évente csaknem 550 millió utast szállítanak, szövetség tagvállalatainak együttes éves bevétele pedig eléri a 135 milliárd dollárt.

Földesi László

Fotó: oneworld