Miután idén októberben enyhítették az utazási korlátozásokat, Thaiföld újranyitását követően egyre többen választják az egész világon népszerű, távol-keleti úti célt.

Bár a nemzetközi légiközlekedési ágazat továbbra is válságban van, most Thaiföldön sokan mégis óvatos optimizmussal tekintenek a soron következő őszi-téli turisztikai főszezonra. Novemberben ugyanis enyhítették a korlátozásokat a beoltott nemzetközi utazók számára (beleértve a magyar turistákat is), így Thaiföld immár karanténmentesen látogatható. A távol-keleti ország számára idén a júliustól szeptemberig tartó időszak jelentette a mélypontot, amikor a thai kormány a COVID-19 koronavírus-világjárvány leküzdése érdekében, elővigyázatossági intézkedésként felfüggesztette a rendszeres repülőjáratok fogadását.

Az intézkedés Thaiföld hat nemzetközi repülőterét (Bangkok Suvarnabhumi, Don Mueang, Phuket, Hat Yai, Chiang Mai és Chiang Rai Mae Fah Luang) érintette, mely nyomán az országba a korábbi 30 ezer helyett, naponta már csak alig 50 utas érkezett. A Thaiföld légikikötőit üzemeltető vállalat, az AOT szerint a korlátozások miatt a légitársaságok többsége visszaadta a 2021. október 31. és 2022. március 26. közötti téli menetrendi időszakra szóló repülőtéri le- és felszállási engedélyei (résidői) mintegy 80%-át.

Don Muaeng repülőtéren gyakorlatilag az összes résidőt lemondták, míg például a főváros, Bangkok Suvarnabhumi repülőterén azok 70%-át adták fel. Az AOT becslései szerint, a vállalat az idei év első kilenc hónapjában a koronavírus-járvány miatt legalább 10 milliárd baht (mintegy 295 millió dollár) veszteséget szenvedett el, és – a már említett résidő lemondások miatt – az év végéig további 11 milliárd baht (325 millió dollár) lehet a kiesés.

Bár a turisták érdeklődése alig csökkent, a korlátozások enyhítése ellenére megnehezíti számukra a belépést az azzal járó bürokrácia. Bár az ország turisztikai minisztériuma egy Thailand Pass elnevezésű internetes honlappal próbálta meg segíteni a szükséges érkezési regisztrációt, a webhely hibás működésével kapcsolatban eddig számos panasz érkezett az illetékesekhez.

Ennek ellenére az Emirates – felismerve Thaiföld változatlan népszerűségét és az újra növekvő keresletet – november 28-tól ismét elindította naponta közlekedő Airbus A380-as óriásgépeit Dubaj és Bangkok között, amellyel kiegészíti a második, ugyancsak naponta repülő, kisebb kapacitású géppel teljesített Emirates-járatot. Ráadásul nem charter, hanem hagyományos, menetrend szerinti járatokról van szó, tehát a gépek fedélzetén mindhárom „klasszikus” (First, Business, Economy) osztály igénybe vehető.

Emellett december 1-től ugyancsak napi Emirates járat repül phuketi átszállással Bangkokba. Amennyiben tovább élénkül a kereslet, akkor a növekvő turistaforgalom miatt az Emirates napi három járatra fogja növelni a kapacitását Bangkokba, ami heti 8,600 üléssel bővíti majd a meglévő kínálatát. Az Emirates heti öt menetrend szerinti, Dubaj és Budapest között közlekedő járatával, a magyar utazók számára is kényelmes átszállási lehetőséget kínál Bangkokba.

Földesi László

Fotó: AOT, Tourism Authority of Thailand