Magyarország közepén, Pest megye déli részén található Újszilvás, amelyik rövidesen önállósulásának 70. évfordulójához érkezik. A régészeti kutatások szerint már a honfoglalás korában is lakott volt a település, az itt élők vadászattal, földműveléssel és gyűjtögetéssel foglalkoztak. A múlt század közepén az addig Tápiószele és Tápiógyörgye külterületének számító részen élők az önállóság mellett döntöttek. Az elszakadás után létrejött új község először az Újszőlős nevet viselte, de később Újszilvássá változtatták, utalva az itteni sok-sok szilvafára. 1950. augusztus 27-én kezdődött a történelme, amelyre nem véletlenül büszkék.

Földi László, Pest megye 12. választókerületének országgyűlési képviselője és Újszilvás polgármestere, Dr. Petrányi Csaba

A település és környezete bemutatkozását Földi László, Pest megye 12. választókerületének országgyűlési képviselője, valamint Újszilvás polgármestere, Dr. Petrányi Csaba segítette.

Földi László, aki mostani tisztsége előtt Cegléd polgármestere volt, a régió dinamikus növekedéséről beszélt, elmondta, ebben az M4 autópálya nyújt nagy segítséget. Ilyen például a termálfürdőhöz kialakított lejáró, de további lépések szükségesek a térség ipari fejlődésének elősegítésére. Többmilliárdos állami támogatásban részesülnek a helyi és környékbeli cégek, és épül Újszilváson a második ipari park. A koronavírus miatt elmaradtak a színvonalas rendezvények. A megyei szállásfejlesztésre egymilliárd forint állami támogatás jut. A termál és gyógyfürdő nőgyógyászati és mozgásszervi betegségek kezelésére alkalmas. 2004 óta gyógyvízzé nyilvánított. Van itt élményrész, fedett és nyitott, szabadtéri medencék. A Magyar falu program keretében a 3-4 számjegyű utak fejlesztése történik.

Dr. Petrányi Csaba 2002 óta polgármester, előtte hét évig jegyző volt itt. Államigazgatási végzettségű. Ismertette, hogy bár egyelőre nem erős a falusi túrizmus a községben, lépéseket tesznek a növelésért. A Leader pályázat segítségével az erdőben faházak várják majd a vendégeket. Megújul a piactéri épület is. 39 millió forintos pályázattal játszótér kialakítására kerül sor, megtörténik a faluház energetikai felújítása. A 311-es és a 441-es utak teherforgalmának rendezése is sorra kerül. Fejlesztési lehetőségekhez jutnak a kis és középvállalkozások; a COVID gondokra állami hozzájárulás ad segítséget. A világítás korszerűsítése, a sportépület kibővítése mellett rövidesen elkészül a tan-, és sportuszoda. Fontos szerepet kapnak a naperőművek, napkollektorok. Már 2011-ben itt építették fel az akkori legnagyobb hazai napelemparkot. A településen két idősek otthona működik; egyik infrafűtőtestekkel ellátott. A tanyák felé vezető utakon napelemes kandeláberek világítanak. Most arra törekszenek, hogy madárbarát településsé váljanak.

Lapunk kérdésére a polgármester elmondta, a címerük összegzi a település legfontosabb jellemzőit: a kalász a gabonatermesztést, a szilva a 3500 szilvafára utal, és a komlótermesztés is a hagyományhoz tartozik, bár most egy 42 hektáros komlóültetvény tönkrement. Szimbólum a jegenyenyárfa is. 2800 lakosa van Újszilvásnak, köztük 100 óvodás és hét bölcsődés. 3860 hektár a község területe, 233 hektár a belterület. A helyi vállalkozások segítik a munkát, így a méhészet, az állattenyésztők, a húsüzem, a gumifeldolgozó, a rugógyártó, az ablak-ajtógyártók és a Bolyhos pálinka Bt. A negyven közfoglalkoztatott az önkormányzat őshonos almaültetvényén dolgozik, a gyümölcslé feldolgozásban vesz részt majd az épülő üzem, amelyet novemberben avatnak. Működik a tanyagondnoki szolgálat, 24 órás a mezőőri jelenlét. A civil szervezeteknek fontos szerepe van: 50 tagú a Rozmaring nyugdíjas klub, íjászok, önkéntes tűzoltók, motocrossosok, polgárőrség segíti, vagy színesíti az itt élők mindennapjait.

Újszilvás minden közterülete virággal borított, éppen ezért roppant barátságos. Mint megtudtuk, a növényeket a polgármester választja és vásárolja.

Bolyhos László

A településnek országosan ismert vállalkozása a Bolyhos és Fia Bt. Az alapító Bolyhos László 1994-ben hozta létre a céget, amelyben fia, Bolyhos Zoltán is fontos szerepet kap a többi családtaggal együtt. A hagyományra és a korszerűségre építenek. Reklámjukban a kulturált italfogyasztást helyezik előtérbe. Az eredeti helyzethez képest már nem vállalnak bérfőzést, hanem csak a hazai, minőségi gyümölcsöket dolgozzák fel a mintegy 16 féle pálinka kínálatukban. Ágyaspálinkájukhoz a gyümölcsöt is ők aszalják, majd a ráöntött pálinkával három hónapig együtt érlelik. Többek között Ausztráliában, Vietnámban és Hollandiában is kedvelt a termékük. Számtalan díjat és elismerést értek el, a főzde egyik helyiségében még a mennyezetet is ezek a díjak és oklevelek díszítik. 2007-ben a cigánymeggy pálinkájuk az év pálinkája kitüntető címet nyerte el, 2018-ban Bolyhos László életműdíjat vehetett át, ugyanebben az évben a főzde szilvapálinkája Champion és aranyérmes lett. És csak néhány elismerést soroltam. Érdekes üvegeket használnak. A főzdében rendezvények számára is biztosítanak helyet. Azt kevesen tudják, hogy a családfő szenvedélye a vadászat, és az épületegyüttes egyik termében az általa lőtt „vadászzsákmány” is látható.

Hajós Anna