A Kassai Régió turizmusa a sikeres tavalyi évéről és idei terveikről, kínálatukról számolt be a budapesti Szlovák Turisztikai Képviselet szervezte eseményen újságírók és magyar utazásszervezők előtt. Török Attila a régió turisztikai marketing vezetője elmondta, különleges látnivalókra lehetnek büszkék. 100 percen belül területükön 18 UNESCO világörökséget lehet náluk felfedezni, és még ezzel sincs vége az érdekességeknek, hiszen gyönyörű nemzeti parkok, kiállítások és sportolási lehetőségek várják az ide érkezőket.

A Kassai Régió minden évben célzottan támogatja az idegenforgalmat. Tavaly 2,14 millió eurót kaptak a Terra Incognita projektjeire. Ebből sífutó-pályákat alakítottak ki, sí-buszjárat indult a Kojsó nevű hegy csúcsára, ahol egy új fotó-pont is létesült az Erika menedékház mellett.

A turisztikai régió és az autóbusztársaságok partnerségének köszönhetően folytatódnak az egynapos autóbusz kirándulások és a kerékpárokat is vivő buszok járatai Gömörbe, a kojsói hegycsúcsra és a tokaji területre. Tavaly nyaranta 21 tematikus kirándulás volt, amelyen minden korcsoportból voltak résztvevők, összesen 863-an.

A régió speciális marketing kampánya  2021-ben  országosan a legsikeresebbnek bizonyult, és 11 elismerést kapott. Tavaly egy neves kassai jégkorongjátékos nevét használták a Tátra egyik csúcsára. A Cseh Köztársaságot nyári kampányukkal megcélozták, főként a Prága-Kassa repülőjárat támogatásával. Így 21 százalékkal nőtt a régió látogatottsága és a Ryanair járatai iránti kereslet és gyakoriságuk is.

Kapcsolódtak tavaly a Haravara kampányhoz, amely a gyerekeknek szól. Kirándulási tippeket ajánlanak, így a madarak paradicsomába, a rovarok világába, a földfelszín alatti világba, az Andrássyak nyomát követve, kastélyból a dzsungelbe. A gyerekek minden egyes teljesített útért az „útlevelükbe” beragasztható tikettet, oklevelet és jutalmat kapnak.

Bár mindegyik program érdekes és színvonalas, a Rákóczi család Borsiban épült kastélya jelentős műemlék. XVI. századi, reneszánsz kastély ez, amelynek a felújítása a közelmúltban történt meg. Itt született II. Rákóczi Ferenc fejedelem, a szabadságharc, a Habsburgok elleni felkelés vezetője. A kastélylátogatás különlegessége, hogy itt nem tilos megérinteni a tárgyakat, a fiókokat kihúzni, kutatni bennük kötelező…A kastély közelében vizi és kerékpáros pihenőpont és kajakkölcsönző került kialakításra, a gyermekvasúton pedig kézihajtánypálya.

Innen nem messze alakították ki a három kilométer hosszú víziösvényt, amely a Laborc folyó holtága felett kanyarogva, fapallókon vezet. A szervezők szúnyogcsípés elleni szer használatát ajánlják.

A felnőttek „bakancslistájához” a Rákóczi várat, Márai Sándor emlékeinek helyszíneit és az Andrássy grófok kastélyát ajánlja a régió turisztikai szervezete.

Tavaly nem volt hiány a Kassai Régióban a rendezvényekből, ezek nagy részére idén is sor kerül.

Hajós Anna