Budapest kivételes kincse a termálvíz. Nincs a világon még egy főváros, ahol ennyi gyógyfürdő lenne. Mind a magyarok, mind a külföldi vendégek szinte kihagyhatatlan programja a fürdőlátogatás. A gyógyvíz, a fürdőkultúra, az ezeket körülvevő építészeti értékek felejthetetlen élményt nyújtanak. Ezek megőrzése az üzemeltető kiemelt feladata.  A tavalyi az előrelépés éve lett a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei zrt-nek, a forgalmi és eredményadatok tekintetében egyaránt. Rekordot döntött a bevétel, megközelítve a 23 milliárd forintot a tervezett 19,7-tel szemben. Ez elsősorban a hároméves üzleti stratégiának köszönhető, valamint annak, hogy történelmi fürdőik szolgáltatásaihoz nemzetközi árakat rendeltek, elérve a hasonló európai szolgáltatók legalacsonyabb árszintjét.

A BGYH a fejlesztési feladatai közül már tavaly többet el tudott végezni. Megújult a Palatinus strandon a Margaréta medence szökőkutja, a Rudas fürdő Panoráma medencéje, a Lukács fürdő teljes szaunavilága. Alapos felújításon esett át a Paskál fürdő panorámaszaunája is. Napelemek kerültek a Lukács és a Csillaghegyi fürdőbe, nyílászárókat cseréltek a Széchenyiben, kazáncsere, hőszivattyúk beállítása a Pesterzsébeti fürdőben és Csillaghegyen. Mindez 750 millió forintnyi fejlesztést jelentett, amelyből 600 millió forint körüli volt az EU-támogatás.

Idén folytatódnak a fejlesztések. A több mint 15 éve zárva tartó, többszáz éves Rácfürdő rekonstrukciója kerül sorra, saját forrásból. Várhatóan tavasszal elkezdődik a helyreállítás. Zöld utat kapott a műemléki védettségű Gellért fürdő felújítása. 2024-ben elkészülnek a tervek, jövőre következik a közbeszerzés és a munkák kezdete. Működés közben történik, részleges lezárásokkal. A Széchenyiben folyamatosak a karbantartási és felújítási munkák, idén egymilliárd forintért. Megtörténik az úszómedence teljes felújítása. A Dandárfürdő beltéri medencéjének szigetelése és újra burkolása is sorra kerül.

A részvénytársaság fürdőiben a belépők ára január 8-tól 5-12 százalékkal emelkedett.  Mindez differenciáltan, tekintettel a hazai vendégkörre. A külföldiek körében kedvelt történelmi fürdőkben magasabb az áremelés, de ez is csak 10-12 százaléknyi. A hazai vendégeknek sem kell lemondani a Széchenyi, Gellért, vagy Rudas szolgáltatásairól sem. Ezt segíti a tíz éve bevezetett Zsigmondy klubkártya, amellyel változatlanul kedvezményesen vásárolható belépőjegy. Az ÉnBudapestem kártyával, illetve applikációval 20 százalékos kedvezménnyel válthatnak jegyet  a budapesti lakosok. Vannak további bérletkonstrukciók is. Az idősebb korosztály támogatása érdekében a helyi önkormányzatokkal együttműködve biztosítanak kedvezményeket. A 85 év feletti törzsvendégek GOLD bérlettel 50 százalékos kedvezményt kaphatnak.

Hajós Anna

Fotó: BGYH