A 2015-ben átadott, 109 hektáron elterülő bécsi főpályaudvar, a Wien Hauptbahnhof, kiemelkedő szolgáltatásainak köszönhetően a második legutasbarátabb európai pályaudvar lett egy nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezet, a Consumer Choice Center ranglistáján. A kontinens ötven legnagyobb pályaudvarát vizsgálták megközelíthetőség, tisztaság, hazai és nemzetközi célállomások száma, az ingyenes internetkapcsolat megléte, az éves utasforgalom, liftek, mozgólépcsők, a mozgáskorlátozottak rendelkezésére álló mellékhelyiségek száma, a vásárlási lehetőségek és a gasztronómiai kínálat terén. Első lett a lipcsei főpályaudvar, a bécsit a londoni St. Pancras, az amszterdami Centraalt, és a moszkvai Kazanyi pályaudvar követi.

A Wien Hauptbahnhof ezeknek a kritériumoknak az alapján kiemelkedően teljesített. 90 üzlet található ott, köztük élelmiszerbolt, drogéria, bank, számos étterem és szolgáltató. Egyúttal nemzetközi közlekedési csomópont is ez a főpályaudvar. Minden osztrák távolsági vonat ide érkezik, három transzeurópai vasúti folyosó is itt fonódik össze. Az innen induló járatokkal a repülőtér könnyen elérhető. Az állomás jól megközelíthető minden közlekedési eszközzel, köztük metróval is. Az autókat 600 parkolóhely várja, vannak kerékpártárolók. A pályaudvar környezetbarát, energiaellátását egy 1200 négyzetméteres napelem-rendszer biztosítja, amelyet geotermikus hűtő- és fűtőrendszer is kiegészít.

Magam az építkezés során többször is láttam a munkálatokat. Valódi odafigyeléssel úgy alakították a környezetet, hogy bárki megtekinthette a kialakuló sínrendszert, a mellette épülő szálloda felhúzását egy külön erre a célra épített kilátóból, amelynek az egyik szintjén tárlat mutatta be, milyen lesz az elkészülő főpályaudvar, ahová majd a Budapestről érkező vonatok is befutnak.

Hajós Anna

Fotó: Hauptbahnhof © ÖBB/Philipp Horak