A kormány meghosszabbította az átjárást a Széchenyi Pihenő Kártya (Szép-kártya) egyes alszámlái között, így kilenc hónappal tovább, 2022. szeptember 30-ig több mint egymillió munkavállaló a kártya bármelyik „zsebéből” fizethet a szálláshelyért, a vendéglátásért vagy a szabadidős szolgáltatásért.

A módosítás nemcsak a foglalkoztatottakat támogatja, hanem a magyarországi turizmust is. Az elmúlt években a feltöltések 70%-a vendéglátásra, 20%-a szálláshelyekre, míg10%-a szabadidős tevékenységre érkezett. Ám ennek a megoszlásnak a mostani döntéssel 2022. szeptember 30-ig nem lesz jelentősége, hiszen a Szép-kártya egyes alszámláira utalt béren kívüli juttatás bármelyik más szolgáltatás kiegyenlítésére is felhasználható. Így például a vendéglátás alszámlán összegyűlt összegből akár fürdő-, uszodabérlet is vásárolható, vagy a szállásdíj is kiegyenlíthető.

A kormány ezzel a döntéssel is segíteni szeretné a turizmusban tevékenykedő vállalkozásokat, hiszen ez a koronavírus-válságnak leginkább kitett ágazat. A 2020. április 22-től 2021. december 31-ig tartó, több mint másfél éves időszakban a kormány gyakorlatilag megfelezte a Szép-kártya adóterhét, ami így a korábbi 32,5%-ról 15%-ra csökkent. Ez az adókönnyítés idén összességében 41 milliárd forintot hagyhat az érintetteknél, és segíti a hazai turisztikai ágazatot. Ezzel a döntéssel tehát nem csak a vállalkozások, hanem a hazai turizmus és a foglalkoztatottak is támogatást kapnak.

A Szép-kártyára utalt béren kívüli juttatás után a munkáltatóknak nem kell szociális hozzájárulási adót fizetniük, ha az nem haladja meg a törvény által meghatározott, rekreációs keretösszeget. Utóbbit a koronavírus-válság időszakában 800 ezer forintban állapították meg, amelyből a Szép-kártya szálláshely alszámlájára 400 ezer, a vendéglátásra 265 ezer, szabadidős felhasználásra pedig 135 ezer forintot lehetett utalni, de e keretösszegeket 2022. szeptember 30-ig most gyakorlatilag mindhárom kategóriától függetlenül, szabadon fel lehet használni.

A Szép-kártya kihasználását segíti, hogy a jövő év elejétől megújult, digitális formában újra elérhető lesz Magyarországon a Ticket Restaurant béren kívüli juttatás lehetősége is. Az Edenred Magyarország Kft. kibocsátásában a tervek szerint 2022. január 15-től működik majd a főleg melegétkeztetésre fókuszáló Ticket Restaurant Szép-kártya, amely ugyanazzal a három alszámlával – vendéglátás, rekreáció és szálláshely – működik majd. Az Edenred negyedik szereplőként lesz jelen a magyar piacon az OTP, az MKB és a K&H Szép-kártya kibocsátók mellett.

Magyarországon jelenleg 4,7 millió munkavállaló dolgozik, miközben még csak 2,5 millió Szép-kártya van a piacon. A 2,2 millió – kártyával nem rendelkező – munkavállaló már olyan piaci potenciált jelent, amelyet a magyar paicon 28 éve folyamatosan működő Edenred szerint már érdemes „megszólítani”. A Ticket Restaurant utalvány 2012-ig volt Magyarországon elérhető, majd azt követően szüneteltették a terméket, mert a jogi szabályozás változásával megszűnt az étkezéshez kapcsolódó utalványnál a kedvezményes adózási lehetőség. Az Edenred szolgáltatásait egyébként jelenleg a világ 46 országában, több mint 50 millió munkavállaló, 850 ezer munkáltató és 2 millió kereskedelmi partner használja.

A most továbbélő adókönnyítéssel mindenki nyer, a Szép-kártyára utalt összegek pedig a koronavírus-válságban nagy segítséget jelentenek a magyar turisztikai ágazatnak, amely sajnos a koronavírus-járvány egyik legnagyobb vesztese.

Földesi László