Bár a járvány miatt egyelőre bizonytalan érzésünk van az elkövetkező időszak utazásaival kapcsolatban, ám a tervezés segít, és mi is segítünk, hogy amikor már lehet, ismerjünk gyönyörű uticélokat, és csak a döntés legyen a feladatunk.

November 3-án megindult újra a Ryanair közvetlen Budapest-Toulouse járata, amely a távolságot két és fél óra alatt teszi meg. A barátságos, dél-nyugat franciaországi településen gasztronómiai élvezetek, műemlékek, fesztiválok és még számos meglepetés várja az odaérkezőket a repülés és űrrepülés európai fővárosában. Talán ez az utóbbi terület az, ahol a repülés szerelmesei kihagyhatatlan élményben részesülnek. Itt van az Airbus gyár, azután az Aeroscopia repülőpark, ahol mintegy 30 legendás repülőt csodálhatnak meg, vagy az „Envol des pionniers” múzeum, amely az első pilóták, köztük a Kis herceg című könyv írója, Antoine de Saint-Exupery világába repít vissza. Aki pedig a csillagok közé vágyik, meglátogathatja Európa legnagyobb űrmúzeumát, a Cité de l’Espace-t, amely jövőre egy új, a Mars világát bemutató részleggel bővül.

    Toulouse vidám, latin hangulatú, dinamikus település, sok napsütéssel, parkkal, és diákokkal. 12 múzeuma, évente több mint harminc fesztiválja mindig alkalmat nyújt a kikapcsolódásra. Emberléptékű, akár gyalog, vagy kerékpárral is felfedezhető, és családok számára ugyancsak ideális.

A város három UNESCO világörökséggel büszkélkedhet: a Midi csatornával, a Saint Sernin bazilikával és a Hotel Dieu egykori kórház épületével. Utóbbi kettő a spanyolországi Santiago de Compostellába vezető zarándokút állomása is.

Azért nevezik rózsaszín városnak, mert számos épülete korabeli rózsaszínes téglából készült. Az ibolya lila színe pedig az édességek és kozmetikumok készítésének kelléke. A kék szín is fontos az itteni életben: az indigó megjelenése előtt a festőcsülleng nevű növényből nyerték. Ma a kézzel színezett ruhák mellett a kozmetikumokhoz használják.

A helyi ízekkel a város legnagyobb francia fedett piacán találkozhatunk. Érdemes megkóstolni a kacsából készült ételeket, a helyi sóletet, a kolbászokat, borokat és sajtokat és a különleges, ibolyás krémmel töltött mandulás süteményt, a Paris-Toulouset.

Február 1-ig látogatható a legnagyobb kínai fényszobor fesztivál. Esténként 18 és 23 óra között, a város zöld szívében található Ritouret parkban, mintegy nyolc hektáron 25oo óriási, színes, lámpásokkal kivilágított szobor csodálható meg. A tradicionális kínai kultúra szimbólumai mellett Toulouse történelmi és repülési hagyatékai: pandák, műemlékek, dinoszauruszok jelennek meg. 80 Zigong-i kínai művész – festők, lakatosok, ruhatervezők – ősi tudásával készültek ezek a hatalmas szobrok. A kihagyhatatlan esemény három éven át lesz a városban.

Hajós Anna