Ahhoz, hogy Franciaország megtarthassa eddigi vezető pozícióját a világ turisztikai nagyhatalmai között, fontos szerepet szán a régiói kínálatának és egyes turisztikai ágazatoknak. Most a terület munkatársai Európa környező nagyvárosaiba látogatnak, hogy körútjuk során felhívják a figyelmet látványosságaikra. Szerephez jut Korzika, Nizza, Les Menuires, a Loire-völgyi Chenonceau kastély, valamint a Fontevraud apátság. Pascale Andréani a budapesti francia nagykövet beszélt erről az esemény megnyitóján, leszögezve, hogy a két ország közötti kapcsolatnak fontos része a kultúra és a turizmus. Mindezt statisztikai adatok is alátámasztják. Elkészült a Destination France, amely éppen a régiók fejlesztésére irányul és 10 évet ölel fel. Ennek megvalósítására kommunikációs kampányt készítettek többmillió euró ráfordításával.

Korzika a szépség szigete, mondta Jeanine Pierraggi, a terület képviselője. Nyugat-Korzika kevéssé ismert, holott tengerpartja, világörökségi helyszínei, Porto és Girolata öble, a Scandolai rezervátum, a sziklás, legendákkal teli kirándulóhelyek látogatása mellett vonzó hajózási, kajakozási, vitorlázási, búvárkodási, lovaglási lehetőségek közül tudnak az ideérkezők válogatni. Természetesen a műemlékek is vonzerőnek számítanak. Számtalan étterem, bár és fagylaltozó kínálja a helyi sajátosságokat.

Nizza, és környéke, a Cote d’Azur a történelem és a művészet fontos pontja. Történelem előtti, román, reneszánsz és barokk műemlékek egyaránt megtalálhatók itt. Nizza 2021-ben az UNESCO világörökség rangot is megkapta. Kiváló a megközelíthetősége, repülővel, vagy éppen vonattal. A tengerparttól befelé haladva dombok, völgyek és hegyek követik egymást. Az utóbbi terület 700 kilométernyi sítereppel is dicsekedhet. A közép-vidéken található Eze település, amely a művészeknek a kedvelt tartózkodási helye. Széles skálán élvezhetők a sportolási lehetőségek. Idén megtartják a virágkarnevált júniusban és októberben. A város szívében megnyílik ebben az évben az ötcsillagos Anantara Plaza Nice hotel. Nem maradnak el a kiemelkedő gasztronómiai események sem.

Les Menuires a világ egyik nagy síparadicsoma, ahol összességében 600 kilométernyi, egymáshoz is kapcsolódó sípálya várja a sportolni vágyókat. 1800 méter magasságban, 85 százalékban biztosított a hó, 160 sílift szolgálja ki az ide érkezőket. Különböző havas sportokra nyújtanak lehetőséget, bob, kutyaszán mellett úszómedencék és wellness center is szerepel a szolgáltatások között. A terület fontos része a Savoyai Régió, amelynek híres a gasztronómiája, a kulturális öröksége, tradíciói. Sajtjai, három Michelin csillagos étterme, gazdaságai mellett templomai sem maradhatnak ki az uticélok közül.

Reneszánsz mesterépítészeti különlegesség a Chenonceau-i kastély, amely szerepel a világörökségi listán. Ötszáz évvel ezelőtt, 1519-ben, a firenzei születésű Medici Katalin királyné örömére, tiszteletére és ízlése szerint épült át a kastély, amely egyesíti magában a firenzei Ponte Vecchio és a Loire völgy szépségeit. A „Hat hölgy kastélyaként” emlegetett reneszánsz épület szinte lebeg a Loire mellékfolyója, a Cher két partja között, hiszen egy hídra épült. Egykor egymás után csak hölgyek tulajdonában volt, élükön „a legnagyobb építőnek” számító Medici Katalinnal. Látogatható az épület a királyné hálószobájától, szalonjától, szobáitól, gyógyszertárától kezdve az éttermeken át a két gyönyörű francia kertig. Az idei újdonság a Rousseau által a XVIII. században, a különlegességek számára készített kabinetszekrény. Gasztronómiai élményeket is kínálnak; július 16-án a bor kap fontos szerepet. Az UNESCO védelem alatt álló kastély 214 kilométerre fekszik Párizstól, 34 kilométerre Tourstól.

   Fontevraud királyi apátsága a Loire völgyben ugyancsak az UNESCO világörökségi védelmének birtokosa. 1101-ben alapították. Hosszú évek óta kínálnak gazdag kulturális programot. Itt található Eleanor of Aquitaine, és fia, a Szentföldre kereszteshadjáratot vezető angol király, Oroszlánszívű Richárd végső nyughelye is. (Szíve azonban a Rouen-i székesegyházban van, 1838-ban találták meg ólomdobozba zárt ezüst kazettában.) Nagyszerű showműsort rendeznek július közepétől augusztus közepéig esténként. Művészek, és művészetek, szálloda, valamint Bocuse d’or díjas szakáccsal a Michelin csillagos étterem különleges „Hold” menüvel kápráztatja el a vendéget. Az apátság ad helyet a belső terében a szállóvendégeknek és a konferenciáknak, kongresszusoknak. Körben pedig középkori város látványa kelti fel a figyelmet.

A járvány előtt évente mintegy 207 ezer magyar vendég érkezett Franciaországba. A francia kormány törekszik a turizmus fontos ágazatainak a nagymértékű támogatásával ismét elérni a sikereket.

Hajós Anna