A legismertebb kortárs japán képzőművész, Yoko Ono kamarakiállítása nyílt meg a Magyar Nemzeti Múzeumban. A 2023 februárjában 90. évét betöltő művész, John Lennon özvegye harcolt a vietnámi háború ellen. Most ezen a kiállításon több mint harminc munkája, interaktív és performatív művek, festmények, szobrok és rövidfilmek láthatók „A háborúnak vége! Ha akarod” cím alatt. Nem véletlen az időszaki kiállítás megrendezése, hiszen a háború a szomszédunkban pusztít, amire itt is reagálni kell. A kárpátaljai magyarok révén mi is érintettek vagyunk. Mint L.Simon László, a MNM főigazgatója elmondta, a kiállítás bevételéből befolyó összeget az ukrajnai háború kárpátaljai áldozatainak támogatására fordítják.  Megjegyezte, hogy ezzel a tárlattal beköltözik a kortárs művészet a múzeumba. A kiállítás interaktív, számítanak a látogatók békevágy kifejezésére is. Így a fehér falak között álló „Menekülthajó”, vagy „Az én anyukám gyönyörű” című művek esetén, ahol abban bíznak, hogy a falakra kerül a látogatók üzenete.

     Ennyi munkája még nem szerepelt együtt kiállításon a művésznek Magyarországon. Több magángyűjtő is kölcsönzött. Az épület előcsarnokában áll a „Kívánságfa a békéért” installáció, amelyre az ukrajnai békével kapcsolatos kívánságokat, üzeneteket helyezhetik fel a látogatók. Ezek a tárlat bezárása után Izlandra kerülnek, a Képzeld el a békét! elnevezésű torony tövébe, a Videy szigeten. Gulyás Gábor, a kiállítás kurátora beszélt arról is, hogy Yoko Ono 21 fehér sakk-készletet készített, az első New Yorkban, a Modern Művészeti Múzeumban látható.  A budapesti kiállításon két készlet tekinthető meg, Játssz bizalommal címmel; az egyik a Ludwig Múzeum gyűjteményéből való. Ezek érdekessége, hogy minden sakkbábú hófehér, tehát valóban – már ha valaki játszani akar velük -, bízni kell ellenfele becsületességében. A kurátor leszögezte, a művész avantgárd; érdekes performanszra is lehet számítani több alkalommal a kiállítás ideje alatt. Egyik érdekessége, ami sikeres volt Yoko Ono előadásában, „A levágott darab”; a művésznő ült egy fotelban, és bárki levághatott a ruhájából és azt a darabot magával vihette. Most Trill Zsolt színművész vette át ezt a szerepet, a kiállítás időtartama alatt többször is sor kerül erre, változó szereplőkkel; februárban Yoko Ono és fia, Sean Lennon is itt lesz. Szűcs Nelli színésznő a megnyitón elmondta, magyar apa és orosz anya gyermeke, aki Ukrajnában, a magyar határ közelében nőtt fel, és maga is nagyon fontosnak érzi a mielőbbi békekötést, valamint a kárpátaljaiak támogatását.

Nyisd ki az elmédet 90 című installáció a nyitottságra buzdít; a japán és keleti kultúrákban fontos motívum, egy kulcs szerepel benne.

A kiállítás címe az 52 évvel ezelőtt megjelent New yorki szórólapokra kíván emlékeztetni, akkor a vietnámi háború elleni tiltakozáshoz csatlakozott John Lennon is.

A tárlat 2023. február18-ig tekinthető meg. Az aulában lévő Kívánságfára bárki, belépődíj nélkül helyezhet el üzenetet. Az utcai kerítésen pedig a művész üzenetei olvashatók.

Hajós Anna

fotó: Surányi Éva