Szeged, Debrecen, Budapest és Győr volt a helyszíne annak a rendezvénysorozatnak, amelyen az Aviareps révén 14 külföldi cég, légitársaság, szállodalánc, desztináció és autóbérlő hozta el újdonságait a hazai utazási irodák és turisztikai szakemberek részére. Mindegyik számára fontos a magyar piac, különösen a Covid járvány és a háború okozta válságok miatt.

Ciprus szigetének újdonságait, vonzerejét Ács-Lévai Viktória, a ciprusi nagykövetség kulturális és turisztikai szekciójának képviselője ismertette. A sziget bruttó hazai termékének 30 százaléka a turizmusból származik. Mintegy 40 ezer magyar nyaral ott évente. A Földközi tengeren 420 kilométernyi tengerpartja változatos fürdési lehetőséget biztosít. 46 standja kékzászlós. Kiváló az aktív kikapcsolódás számos formájához. Jelenleg is 30 fokos a tenger vize. Négy golfpálya működik, több négy és ötcsillagos szálloda várja és barátságosan fogadja a vendégeket. A görög nevezetességek mellett egész évben követik egymást a fesztiválok. Nagyon jó a légi összeköttetés egész évben, így a téli síeléshez is jó helyszín Ciprus. A gasztronómiájuk görög-török ízeket kínál.

Horvátországról Ivana Hercegtől megtudhattuk, hogy 1244 sziget tartozik hozzájuk, és 10 világörökség található ott. Közismert a Plitvicei-tavak, a pulai amfiteátrum, és Dubrovnik szépségei. Az utóbbival kapcsolatban elhangzott, hogy november 22-én Budapesten lesz egy ismertető előadás.

Katja Yevtushenko a Hajjat Tours nevében Jordánia szépségeit sorolta.  A 2003-ban alakult utazási iroda programjai között szerepel Petra, Amman, a Holt tenger, az Akabai öböl, a hajózás, az aktív sportok és kapcsolatuk Szaud Arábiával.

Az Aegon értékesítési vezetője, Varsányi László beszélt az utazási irodákkal meglévő szoros kapcsolatukról. Utasbiztosításban a harmadik helyet foglalják el. Baleset, betegség, poggyász elvesztés, útlemondás biztosítása mind szerepel kínálatukban. A Covid esetére is köthető náluk ez. 300 utazási iroda a partnerük.

Mauritius képviselője, Joan Lamy leszögezte, hogy itt az ideje, hogy a magyarok is felfedezzék a szigetét. Annak különlegességeit, látnivalóit.

A  Seychelles-szigeteke a Karib tengernél trópusi klímát kínálnak. Októbertől áprilisig tart a tél, decembertől februárig trópusi esőre lehet számítani. 41 gránit és 71 koráll szigetből áll az ország, van köztük magántulajdonban lévő is.

Thaiföld népszerű a magyar turisták között. Közép- és kelet-európai képviselete és képviselője Marzouki Ali Prágában működik. Idén már közel 40 ezer magyar vendég töltötte országában a szabadságát. A magyar utazóknak nagy segítséget nyújt a sok, részletes, magyar nyelvű utikiadványuk ehhez a gyönyörű, izgalmas országhoz. Phuket, Bangkok és Chiang Mai látnivalói, különleges eseményei, közlekedése és helyi termékei egyaránt szerepelnek ezekben.

Az AVIAREPS nemzetközi hálózatában 100-nál is több légitársaságot képvisel, és ezek közül a legtöbb esetben intéz csoportfoglalásokat is. Az Ethiopian Airlines 139 géppel bonyolítja a forgalmát, a Condor pedig a német utasok kedvenc légitársasága – évek óta megkapja ezt a megtisztelő díjat. A bérelhető autók kölcsönzője az Europcar. Mindezek fontos részleteit az Aviareps munkatársa ismertette.

A Marriott International a 4 és ötcsillagos szállodáira jogosan büszke a világ minden táján, a Ritz Carltontól Bora Bora tengeri bungalójáig. Thaiföld, Barcelona ugyancsak tagja a láncnak, ahogy létezik a másfajta igények és lehetőségek nyújtotta kategória is, Kínában, Vietnámban és Phoenixben.

Nagy érdeklődés kísérte mind az előadásokat, mind a partnerbeszélgetéseket, hiszen a turisztikai szakma képviselői bíznak abban, hogy túljutunk a jelenlegi gondokon, és ismét kedvet kapnak az emberek az utazáshoz.

Hajós Anna