Az Emirates vezetősége úgy döntött, hogy október 21-étől újraindul a közel-keleti légitársaság budapesti járata, mivel a jelenlegi járványhelyzetben is garantálni tudják a biztonságos utazást a magyar utasok számára.

Az Emirates B777-300ER repülőgépei hetente kétszer, szerdán és szombaton repülnek Dubaj és Budapest között. Ugyanakkor a korábbiakhoz képest az Emirates egy fontos új szabályt vezetett be, mely szerint a Budapestről indulók csak akkor szállhatnak fel a légitársaság járataira, ha rendelkeznek az utazást megelőző 96 órán belül kiállított negatív PCR-teszttel. Az igazolást angol nyelven kell kérni, és kinyomtatva kell az utasoknak magukkal vinniük, amit a check-in pultnál kell bemutatni. Hat éven aluli és fogyatékkal élő utasok esetében nincs szükség erre az igazolásra. A Dubajból Budapestre tartó utasokra viszont az aktuális magyar beutazási szabályok érvényesek.

A légiutazás további fontos feltétele, hogy a repülőtereken és a gépek fedélzetén a repülőút teljes ideje alatt kötelező az arcmaszk viselése. Az Emirates ingyenes higiéniai készletet ad utasai számára, amely maszkot, kesztyűt, antibakteriális törlőkendőt és kézfertőtlenítőt tartalmaz. Az Emirates minden légiutas-kísérője védőfelszerelést visel, a dubaji földi kiszolgáló személyzet pedig arcmaszkban és kesztyűben áll az utasok rendelkezésére. A személyzet és utasok közötti érintkezés csökkentése érdekében, a fedélzeten az étel- és italfelszolgálást is az egészségvédelmi szempontoknak megfelelően alakították át.

A légitársaság a lehető legrugalmasabban szeretne hozzáállni a koronavírus-járvány okozta nehézségekhez, így az utasoknak lehetőséget biztosítanak az utazásuk időpontjának módosítására többletköltségek nélkül is, vagy repülőjegyük értékében kupont igényelhetnek, amit később újra fel tudnak majd használni.

További újdonság, hogy például a személyzethez csatlakozik még plusz egy fő minden olyan út esetében, ami az 1,5 órás időtartalmat átlépi. Az ő feladata a járaton lévő mosdók folyamatos tisztántartása. A leszállást követő kötelező géptisztítás is változásokon esik át. Az új eljárás során olyan speciális vegyszert használnak, amely bizonyítottan elpusztítja a vírusokat és a baktériumokat, és hosszan tartó védőbevonatot képez a felületeken, megakadályozva ezzel a kórokozók újbóli megtelepedését.

Az Emirates repülőgépeinek fedélzetén a kabinlevegő tisztaságáról a HEPA-szűrőkkel felszerelt rendszer gondoskodik, amely a vírusok és gombák közel 99,97%-át képes kiszűrni. A megtisztított és szűrt levegő először a kinti, friss levegővel keveredik, majd az visszaáramlik a kabinba, így a gépen utazás közben nagyjából 2-3 percenként teljesen kicserélődik majd a levegő.

A vírusjárvány miatt, minden Dubajba utazó utasnak kötelezően ki kell töltenie egy nyilatkozatot a fedélzeten, melyet a leszállást követően át kell adni a helyi egészségügyi hatóság munkatársainak. Szinten kötelező minden beutazónak a COVID19 – DXB Smart App elnevezésű okostelefonos alkalmazás (iOS vagy Android) letöltése. Az alkalmazás a fertőzések megelőzését és az esetleg szükséges kontaktkutatást segíti. Az Emirates járatain utazó magyar utasoknak testhőmérséklet-mérésen szükséges átesniük a dubaji repülőtérre érkezéskor, átszálláskor és induláskor egyaránt.

A még kényelmesebb utazás érdekében az Emirates új, önkiszolgáló check-in és csomagfeladó pultokat helyezett el a 3-as terminál területén, ahonnan a budapesti járat is indul. A repülőtér padlóján és várakozási területein a megfelelő távolságot jelző matricákat ragasztottak fel, a váróterekben pedig átalakították az ülőhelyeket, ezzel segítve az utasokat a biztonságos távolság megtartásában.

Amennyiben az utazás során COVID-19 fertőzéssel diagnosztizálják valamelyik, az Emirates gépein utazó utast, úgy annak a légitársaság 150 ezer euróig fedezi az egészségügyi ellátását, illetve további napi 100 euróig a szállodai tartózkodását is. A költségtérítés – amely automatikusan jár minden megvásárolt Emirates-repülőjegyhez – a 2020. december 31-ig történő utazásokra érvényes, függetlenül a kabinosztálytól és az úticéltól.

Bár az Emirates hivatalos közleménye ezt nem tartalmazza, érdemes figyelni a dubaji kormány legújabb turisztikai irányelveire is, mely szerint bárki, akinek nincs visszaigazolt jegye, nem léphet be a városba. A közelmúltban kiadott rendelkezés kimondja: a Dubajba érvényes visszaúti jegy nélkül érkező, látogatási és turisztikai vízummal rendelkező utasok nem léphetnek be, és a légitársaságok kizárólagos felelőssége megszervezni – illetve szükség szerint fedezni – ezen utasok visszaszállítását a származási országukba.

Állítólag e rendelkezés miatt nemrég több mint 300 indiai, nepáli, bangladesi, pakisztáni és afganisztáni (feltehetően vendégmunkás) utas ragadt a dubaji repülőtéren, s közülük mintegy 200-an Indiából érkeztek. Az utasok végül India és Pakisztán diplomáciai közbenjárására, azóta már biztonságosan visszatértek hazájukba. A dubaji repülőtér felhívta az oda üzemelő légitársaságokat, hogy ne szállítsanak olyan turistákat az Egyesült Arab Emírségekbe, akiknek nincs a visszaútra kifizetett, érvényes repülőjegyük, illetve helyfoglalásuk. A magyar utasokat mindez kevésbé érinti, hiszen a Dubajba látogató turisták eleve retúrjeggyel rendelkeznek, aki pedig a repülőtéren átszállva folytatja útját, szintén bizonyítani tudja, hogy elhagyja az országot.

Földesi László

Fotó: Emirates