A hagyományos karácsonyi vásárokat idén is megrendezik Bécsben, a városháza előtti téren is, megtartva az előírt egészségügyi szabályokat. Az egyes vásárok méretétől és elhelyezkedésétől függően különböző szabályokat kell majd betartani. A maszk viselése az étkezéseken kívül mindenütt kötelező lesz, mind az eladóknak, mind a látogatóknak. Változik a forgalmi rend és ahol szükséges, korlátozzák a látogatók számát.

Megépül a Karácsonyi Álom, a Wiener Weinachtsraum a téli mesevilággal. Újra megcsodálható a kétszáz vörös szívvel díszített fa, a Herzelbaum is. A jégpálya a megszokott helyett most csak háromezer négyzetméteres lesz. Már tervezik, hogy jövőre, január 20 és február 28 között hogyan nyithat ki biztonságosan a kétszintes Jégálom, a világ szabadtéri jégpályáinak az egyik legnagyobbja.

Elmarad viszont a Bécsi Szilveszteri Ösvény, amely tavaly 30. születésnapját ünnepelte. A városvezetés azért döntött így, mert a szakértők nem találtak biztonságos megoldást az 50 ezer négyzetméteres kültéri mulatságra. Majd jövőre…

Itthon Budapesten elmarad a Vörösmarty téri karácsonyi vásár, mert a szakemberek szerint az előzetes becslések alapján a járvány várhatóan november végén és decemberben fog tetőzni. A környező országok többsége a nagyvárosainál ugyanezt az elgondolást követi, szigorítva a hasonló jellegű rendezvények megtartását. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ebben a kézművesek számára igen nehéz helyzetben arra hívja fel a figyelmet, hogy a vásárlók online válasszák ki az ajándékokat, ezzel is támogatva a hazai kézműves és kreatív ipart.

Hajós Anna

Fotó: Schaub-Walzer / PID