Tizedik alkalommal került sor a Gundel Károly tiszteletére kialakított díj odaítélése. Az eseményen részt vett Török Róbert, az Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója, Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, és Gundel János, az egykori híres étteremtulajdonos leszármazottja. Török Róbert nyitó beszédében kiemelte, mennyire fontosnak érzi, hogy az esemény sajtótájékoztatójára, illetve a döntés meghozatalára itt, a múzeum épületében került sor. Kovács László elmondta, idén is azok részesülhetnek a díjban, akik a magyar vendéglátás területén legalább 25 éve jelen vannak, feddhetetlen szakmai és példamutató életúttal rendelkeznek, ápolják a hazai hagyományokat, elkötelezettek a megújulás iránt és támogatják a fiatal nemzedék szakmai fejlődését. Gundel János a nagyapjáról beszélt, akinek 13 gyermeke született, 26 az unokatestvéreinek a száma. Gundel Károly egykor szakácskönyvet is kiadott, amely 10 nyelven jelent meg. (Ugyancsak az ő révén került kiadásra 1933-ban a „Vendéget látni – vendégnek lenni” című könyvecske, amelyet a vendéglős tanácsainak írásba foglalásával Karinthy Frigyes alkotott. Felsorolja a kikerülendő hibákat, és a fontos tennivalókat, hogy a vendég igazán jól érezhesse magát. Érdekes, hogy ezt a kis könyvecskét jóval később a HungarHotels, az államosított étterem akkori tulajdonosa reprint kiadásban, ajándékként nyújtotta át vendégeinek.)

140 éve született Gundel Károly, szeptember 23-án, ehhez az időponthoz kapcsolódott a döntés meghozatala. Eddig az évek során Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán, dr. Draveczky Balázs, Jakabffy László, Garaczi János, Bíró Lajos, Vomberg Frigyes, Czubor János, Csapody Balázs, Rosenstein Tibor, Meskál Tibor, Szulló Szabina, Széll Tamás, dr. Csizmadia László, Molnár Attila, Berkes Gyula, a Dudás fivérek, valamint Borbás Marcsi és Macsinka János részesült a megtisztelő címben. Most 12 szakmai szervezet, három intézmény delegáltjai, a Gundel étterem és a Gundel család képviselője döntött a kilenc jelölt között, hogy melyik kettő kapja a díjat. A nevek ismeretében ez nem volt könnyű feladat.

Jelölt volt Földvári Gábor, Gottwald Sándor, Kovács Gábor, Nagy Zoltán, Nyíri Sándor, Pintér Katalin, Radvánszky Attila, Ruprecht László. A döntés megszületett: az idei díjazottak: Pintér Katalin és Nyíri Sándor.

Pintér Katalin felszolgálóként kezdett, majd főiskolát, azután egyetemet végzett. Később az USA Cornell egyetemen, majd Velencében vett részt továbbképzésen. Dolgozott a Duna Intercontinentalban üzletvezetőként, később a Radisson Béke szállodában PR és sales menedzserként működött. 2000-ben a Gerbeaud ügyvezetője, majd tulajdonosa lett. 2009-ben cukrászdát nyitott Tokióban, majd 2014-ben Szöulban. Vezetésével az Ónix étterem előbb az első, majd a második Michelin csillagot is megkapta. A Gerbeaud cégcsoport napjainkban a gasztronómia terén Magyarország legmeghatározóbb családi vállalkozása. Tanít a Corvinus egyetemen.

Nyíri Sándor 1980-ban végzett a Gundel Károly szakiskolában; a Gundel étteremben lett szakács, azután séfhelyettes. Neve 25 éve összeforrt az Arany Kaviár étteremmel, amelynek társtulajdonosa. 2005 és 2022 között – három év kivételével – minden évben elnyerték a Dining Guide „Magyarország legjobb 10 étterme” díját. 2007 óta a Michelin Guide ajánlott vendéglátóhelyei között szerepelnek. Több további nemzetközi és hazai díjat is elértek. A díjazott elkötelezett az éttermei folyamatos fejlődéséért, az állandó kiváló minőségre törekvésért. Hivatásának érzi az étteremben foglalkoztatott szakács, felszolgáló és cukrász tanulók folyamatos, személyes támogatását.

A díj ünnepélyes átadására október 15-én, a Gundel étteremben kerül sor gálaebéd keretében. A hat fogásból álló, különleges menüsorról hat séf gondoskodik, köztük a díj régebbi kitüntetettjei. A fogásokhoz a hozzájuk illő italokról kiváló magyar borászok gondoskodnak.

Hajós Anna