A Dél-szlovákiai Besztercebánya régió nyolc különleges tájjal hívja a vendégeket, hogy csodálatos emberekkel, egyedi történetekkel, igazi kézműves portékákkal és gyönyörű, változatos tájakkal ismerkedhessenek meg. Most Budapesten járt a terület turisztikai képviselete, hogy magyarországi utazási irodáknak és újságíróknak mutassa be mindezt. Mint elhangzott, hegyek és völgyek között kezdődnek a mesék itt. Élményt kínálnak, történelmit, kulturálist és természetit az idelátogatóknak.

Maga a város, Besztercebánya a Garam folyó két partján terül el, és az ókortól folyamatosan lakott. Sőt a római történetíró, Tacitus, aki az első században élt, már megemlítette, hogy az itteni néptörzs bányászattal foglalkozik. A tatárjárás előtt királyi birtok volt, IV. Bélától városi jogot kapott. A magyar királyok közül több, köztük Károly Róbert, Nagy Lajos és Mátyás király is szívesen tartózkodott a várában. Ezüstöt és rezet bányásztak ezen a területen.

Napjainkban Besztercebánya belvárosa teljes egészében műemlék. Reneszánsz házak, XVI. századi várostorony az órával, püspöki székesegyház, jezsuita templom, barokk városháza, a várnegyed, mind az épített örökség UNESCO védelem alatt álló része. A várostorony 68 centis dőlésszöge miatt megkapta a ferde jelzőt, kilátójába 101 lépcsőn lehet feljutni. A Szlovák Nemzeti Felkelés terén álló szökőkút nemcsak felfrissüléssel szolgál nyaranta, hanem zenél is. A Várnegyed egyik különlegessége a XIII. századi, Szűz Mária mennybemenetelének szentelt templom, amely a város legrégebbi épülete, benne a gótikus művészet kincsei is láthatóak. A XV. századból való Hunyadi Mátyás háza, amely beékelődik a szomszédos Bányász bástyába. Ebben most a Közép-szlovákiai Múzeum található.

A főtéren áll a városháza, amely két gótikus épület összevonásával jött létre, a Thurzó ház, amely egykor kereskedelmi központ volt, és most ugyancsak múzeumi kiállítóhely, a Kammerhof, a bányászkamara, amelyből átépítés után erdészeti igazgatóság lett, a barokk püspöki palota, hogy csak néhányat említsünk.

A régió vonzereje is nagy. Besztercebányától néhány kilométerre a tiszta éjszakai égbolton több mint kétezer csillag, valamint a Tejút látható a Sötétségégbolt Parkban, a fényszennyeződéstől védetten. Nyaranta a Garam folyón hajózni lehet, kölcsönözhető felszerelés és hajó. A folyó mentén 16 vár áll. Egykor, és esetleg most is „királyi” esküvők színhelye lehet. A gyalogos turizmus révén több érdekes turistaösvény is felkereshető. Választani lehet úszás, lovaglás és kerékpározás között. A kihagyhatatlan látnivalók egyike Úrvölgy, a festői szépségű bányászfalu, ahol az érdekes épületek mellett Csipkemúzeum és Rézmúzeum is látogatható. Az UNESCO világörökség része a Kárpát-medence többi hasonlójával együtt a garamszegi fatemplom, amely 1726-ban készült, egyetlen szög nélkül.  Szlovákia egyik legszebbje a Hermándi- barlang, ahol a fehér mésztufából zuhatagok, függönyök és tavacskák keletkeztek. Az UNESCO globális Geopark címet kapta meg a Novohrad-Nógrád két ország közötti geoparkja, amely 30 szlovák és 64 magyar települést egyesít hihetetlen természeti látnivalóival, kővízeséssel, kialudt vulkánokkal.

Látogatható méhészet, lovastanya, közlekednek retrovonatok, hajtányok. Az itteni Orient expressz 3 nap alatt negyven alagúton halad át. A 2019-es regionális projekt keretében szállások, információs központ létesült. Lehetővé vált, hogy 80 helyi gyártó, őstermelő mintegy 300 termékével megjelenhessen mind a megyei vásárokon, mind nyolc város piacain. (Most az ismertetés során megkóstolhattuk a Masaryk sört és helyi sajtokat is.)

A csehek, németek és lengyelek után mi magyarok vagyunk a sorban a negyedikek, akik a régióba látogatnak élményért, sportolási lehetőségért.

Hajós Anna