Nemrég készült el az új bécsi nemzetközi buszpályaudvar létesítésének hatástanulmánya. A Városfejlesztési Bizottság döntése után a tervezési fázisba léphet a pályázat. Az új terminál a második kerületben lévő Leopoldstadtban kap helyet, ahonnan metróval hét perc alatt elérhető a belváros. A reptér és a vasúti főpályaudvar mellett az új buszpályaudvar lesz a harmadik pillére a bécsi személyszállításnak, így a helyi turizmusnak is. Ezért az osztrák főváros prioritásként kezeli az építkezést. A megvalósítás során kiemelt fontosságot kapott a fenntarthatóság. Emellett az új komplexumnak illeszkednie kell a környék jellegéhez, és a forgalomnak nem szabad jelentős mértékben növekednie. Szintén figyelembe veendő volt, hogy a projekt a fenntartható energiatervezés égisze alatt jöjjön létre; így például a helyi hűtés, a homlokzatba integrált napelemek, vagy a betonmag-aktiválás révén – ez utóbbi technológiával az épület szerkezete is kiveszi a részét a fűtési-hűtési műveletből – jöjjön létre. A tervezésbe a bécsieket is bevonják, részletesen megismerkedhetnek a koncepcióval. Megfogalmazhatják észrevételeiket és módosító javaslataikat.

Az új, korszerű, digitálisan felszerelt épület az utasok kényelmét fogja szolgálni. Több mint 30 buszbeálló várja az érkező és induló járatokat, kijelző rendszerrel felszerelt várótermek, kávézók és üzletek kapnak itt helyet. A városvezetés azonban további potenciális gazdasági lehetőségeket is kiaknázna, ezért 35 ezer négyzetméteren egy hotel és irodahelyiségek is épülnek. A kivitelező a Wien Holding.

Az akadálymentesített szuperpark kialakítására a bécsi Aspern Seestadtban kerül sor. Az ultramodern városrészben 30 ezer négyzetméteren készül a multi funkciós park, amelyben esőkertek, játszóterek, sportolásra alkalmas eszközök, kutyafuttató, ivó kutak várják a szabadidejüket itt tölteni kívánókat. A létesítmény az első női közgazdasági Nobel-díjas amerikai politológusról, Elinor Ostromról kapja a nevét, és előre láthatólag jövőre lesz készen. A hatalmas zöldfelület az osztrák főváros parkjaihoz hasonlóan hozzájárul a nyári hősziget-jelenség ellensúlyozásához, ahhoz, hogy Bécs egyre közelebb kerüljön a „klímavédelmi mintaváros” megvalósulásához. Ez különösen azért fontos itt, mert a környéken várhatóan az átlagosnál magasabb lesz a fiatalkorúak és a gyermekek aránya. Biztosan nagy sikere számíthat a vízi játszótér, amelyben spriccelő pumpák, vízsugarak, hintahajó, függőágyak, egyensúlyozó és mászó eszközök, hatalmas homokozó, két torony és 14 szikla szolgálja majd a szórakozást. A park déli részén biciklis játszótéren gyakorolhatják a kicsik a közlekedési helyzeteket. A sportolni vágyókat különböző pályák, kültéri fittness park, és parkour pálya várja. Ez utóbbi, a szabadfutás, akrobatikus ügyességet és atlétikus képességeket feltételező újdonság.

Hajós Anna