A Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) céljai között szerepel a régió gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődésének elősegítése. A szövetség 1967-ben alakult a Fülöp-szigetek, Indonézia, Malajzia, Szingapúr és Thaiföld részvételével, majd csatlakozott Brunei, Vietnám, Laosz, Mianmar és Kambodzsa. Megfigyelő szerepet tölt be Pápua Új-Guinea és Kelet-Timor. A szövetség tagországaiban mintegy 661 millió ember él; gazdaságuk rendkívül változatos, ahogy kultúrájuk is.

A napokban videokonferenciát tartottak az ASEAN országainak idegenforgalmi miniszterei, ahol a koronavírussal kapcsolatos további védekezést és az egyes országok turizmusfejlesztésének kérdéseit vitatták meg. Mint Sárdi Rudolftól, a Kambodzsai Királyság Idegenforgalmi Minisztériumának magyarországi és kelet európai képviselőjétől megtudtuk, a házigazda a kambodzsai idegenforgalmi miniszter volt. Thong Khon leszögezte, hogy összehangolt intézkedésre van szükség a turizmus újraélesztéséhez. A járvány következtében drámaian megnőtt a szakmában a munkanélküliek száma, és ez kedvezőtlenül érinti az ASEAN országok gazdasági életét, amelyeknek a tartópillére a turizmus. A cél, hogy ezeket a hatásokat minden ország minimalizálja, olyan stratégiát kialakítva, amely a legrövidebb időn belül elő tudja mozdítani a régió idegenforgalmát.

A régió vezető politikusai azt hangsúlyozták közös kommünikéjükben, hogy új, átlátható intézkedésekre és szabályozásokra van szükség, mert csak így tudják újraéleszteni a belföldi és nemzetközi turisták érdeklődését. „Mindent meg kell tenni, hogy egészségesebb és biztonságosabb légkört biztosítsunk a vendéglátásban és idegenforgalomban dolgozóknak”- tette hozzá a miniszter. Megállapodás született, hogy párbeszédet folytatnak az idegenforgalmi partnerekkel, nemzetközi szervezetekkel, az idegenforgalmi ágazat részvényeseivel a minél gyorsabb talpra állásért, hogy felkészüljenek a krízis kezelésére. Kreatív és innovatív megoldásokat kell találni a szektor fellendítésére. Olyanokat, mint a digitális technológia fejlesztése, az utazók spontenaitásának hangsúlyozása az uticél kiválasztásakor. Még ezeknél is fontosabbnak látják az ASEAN országok „egyedülálló turisztikai desztinációjukként” történő megjelenítését.

Kambodzsában több mint 2800 idegenforgalmi vállalkozás függesztette fel a működését, ezzel 46 ezren lettek munkanélküliek. Közel 100 idegenvezető is állás nélkül maradt. Március második hetében 190 ezer bel-, és külföldi turista látogatta meg az ország idegenforgalom szempontjából legfontosabb látnivalóit. A belföldi turizmus továbbra is jól működik, sok család egyénileg, vagy kiscsoportokban barangolja be az országot – mondta Sárdi Rudolf.

A régió legnevezetesebb idegenforgalmi eseményére 2021. január 17-21 között kerül sor. Az ASEAN Tourism Forum (ATF) házigazdája ezúttal Kambodzsa fővárosa, Phnom Penh lesz. A fórumot 1981-ben hozták létre; jövőre ünneplik sikeres működésének 40. évfordulóját. Az esemény célja a szövetség országai idegenforgalmi minisztereinek az összejövetele és egy jól megvalósítható közös cselekvési terv egyeztetése, az elmúlt évek tapasztalatainak cseréje, a régióba utazó külföldi turisták számának növelése, de legfontosabbként az, hogy az ASEAN egységes desztinációként jelenjen meg az idegenforgalmi piacon, függetlenül az egyes országok közti kulturális és nyelvi különbözőségtől. Phnom Penh a régió legdinamikusabban fejlődő városa, nem véletlen, hogy „Ázsia gyöngyszemének” is nevezik az élhető, de mindig lüktető várost. Az esemény keretében kerül sor a TRAVEX idegenforgalmi vásár megrendezésére, amelyen a tíz ázsiai ország idegenforgalmi szektorának számos képviselője vesz részt. A helyszínt rotációs alapon választják; tavaly Brunei volt a házigazda.

Hajós Anna