A Kubai Köztársaság budapesti nagykövetségén utazási irodák képviselői és újságírók előtt tartott érdekes előadást David Lobaina, a Kubai Idegenforgalmi Minisztérium Közép-Európáért felelős munkatársa. A jelenlévőket Alicia Elvira Corredera Morales nagykövet asszony üdvözölte. David Lobaina a két országot összekötő szoros szálakat méltatta; sok kubai tanult, vagy dolgozott itt Magyarországon. Adottak a két ország közötti turizmus növelésének a lehetőségei.

Kuba erőssége az ország biztonsága, és a vendégszeretet, amelyet éreznek az ideérkezők iránt. Az idegenforgalom a gazdaságuk legdinamikusabban fejlődő területe. A Kubai Idegenforgalmi Minisztérium foglalkozik a gazdaságnak ezzel, és rövidesen létrehoznak egy olyan osztályt, amely kifejezetten hazánkkal építi a kapcsolatot egyre szorosabbra. Az elmúlt években fokozatosan nőtt az ide érkező vendégek száma, tervezik, hogy idén elérik az ötmilliót. Befektetnek a szállodák felújításába, új 5 és 5+ kategóriájú hotelek építésébe.

A világ nagy szállodaláncai jelen vannak az országban. Érdekes, hogy most első ízben történik olyan fejlesztés – az ország északi félszigetén, természetvédelmi területen, ahol egy golfpálya és hozzá kapcsolódó létesítmények, valamint szállodák épülnek, – amelynél 99 százalékban külföldi tulajdonú a beruházás. Kuba érdekeltsége 1 százalék.

Tavaly 8003 magyar turista érkezett Kubába, szeretnék elérni a 15 ezret. Az ottani touroperátorok várják az együttműködést a magyar utazási irodákkal. Javasolja a szakember a körutakat, amelyek során mind a tengerpart, mind a kulturális helyszínek és létesítmények sora végiglátogatható. Megemlítette a 947 szobás Melia Varadero Internazionale hotelt, amely február 13-án nyílt meg a felújítás után; szép gesztusként vendégül látták az 50 éve ott házasodottakat. David Lobaina elmondta, nehezíti a közlekedést a MALÉV hiánya, amely egykor repült Havannába. Javasolta a LOT-tal kiépítendő kapcsolatot. A várható rendezvények közül kiemelte a májusban sorra kerülő havannai utazás kiállítást, valamint a rendezvénysorozatot a főváros fennállásának 500. évfordulója alkalmából.

Esteban Lobaina Romero kubai konzul kérdésünkre elmondta, magánszemélyek számára 22 euró a 30 napos érvényességű turistakártya, amely a vízumnak felel meg. Az utazási irodák 17 euróért vásárolhatják.

Hajós Anna