Egymást követik a budapesti Szlovák Intézetben a szlovák tájat és művészetet bemutató események. Advent első hetében a zsolnai turisztikai régió látványosságaival, történelmi és népművészeti emlékeivel találkozhattunk. Mint Sona Jelinkova a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője, valamint Ildikó Siposová, a Szlovák Intézet igazgatója üdvözlő beszédében elmondta, a statisztikai adatok is bizonyítják, a magyarok szívesen látogatnak hozzájuk, 12 százalékos növekedést mutat a zsolnai régióban megszállt magyar vendégek száma. Marta Zimanová a régió turisztikai desztinációs menedzsmentjének marketing munkatársa arról beszélt, hogy bár helyileg ez a terület van a legmesszebb Budapesttől, a közös múlt összeköt: a főbb épületek a monarchia és a magyar királyság alatt létesültek.

Szále László és Pusztay Sándor

Kisfilm mutatta be a táj természeti és építészeti gazdagságát. Van gyógyvíz, várak, kastélyok, amelyek az UNESCO világörökség listáján szerepelnek, gyönyörű városok, barlangok, múzeumok. Vígan közlekedik az erdei vasút, a hatalmas víztározó számos sportolási lehetőséget nyújt. A környék bejárható kerékpárral, a túraútvonalak változatosak, ajánlhatók családoknak, felnőtteknek, gyerekeknek és szenioroknak egyaránt. A Hopok téli ajánlata a síelők, a többi téli sport kedvelői számára nyújt változatos élményt.

Orava, vagyis Árva régió és vára vonzza a turistákat. Kíváncsiak az egykori, Thurzó grófok építette impozáns várkastélyra lengyelek, csehek, magyarok és persze a szlovákok is. A statisztika itt is 12 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest. Az emocionális élményhez járulnak a gasztronómiai örömök, tradicionális krumpli ételek, gabonafélék, és káposztás fogások. 1787 óta már működött itt juhtúró főzde, az asztalon gyakori a brindzás kenyér, a tócsni, a levesben a kis galambocskákként ismert gombócocska. Nemcsak a kastélyok és udvarházak jellemzőek, és szemet gyönyörködtetőek, hanem a szakrális emlékek is, mint a fatemplomok. Ugyancsak kedvelt az árvai kisvasút, valamint a bölényfalvai falumúzeum. A helyiség szlovák neve Zuberec. 1975 óta látogatható az eredeti tulajdonosoktól megvásárolt, szétszedett, és itt összerakott több mint 50 népi építészeti és műszaki alkotás. A skanzenben gyakran forgatnak filmesek, meséket például az amerikaiak készítettek. A tájékoztató résztvevői a skanzen igazgatójának és családjának előadásában megismerkedhettek a zubereci táncokkal, zenével, az ottani dudával és a saját készítésű hegedű hangjával. Nyaranta több folyón kipróbálható a tutajozás. A nemzeti parkok, a kiépített kerékpárutak a természet szerelmeseinek szereznek kikapcsolódást és élményt, a síparadicsom pedig a téli sportok kedvelőinek. Ötcsillagos síközpont, sí óvodák, síiskolák teszik a családok számára is vonzóvá a régiót. Az Orava Card turistakártya különböző kedvezményeket nyújt a bejelentkezett vendégeknek. QR kóddal is letölthető.

Pusztay Sándor új könyve, a Beszélő kövek, 77 szlovákiai vár- és várkastély szépségét mutatja be. Mint az útikönyvet ismertető Szále László újságíró elmondta, közös történelmünk tanúi ezek az épületek, vagy épületromok, amelyeket romantikus és részlet gazdag fotók is bemutatnak történetükön kívül. A szerző, akinek ez a 22. könyve, arról beszélt, hogy száz várat és várkastélyt keresett fel az egy év alatt, amíg gyűjtötte az anyagot; ezért 7000 kilométert autózott és 700 kilométert gyalogolt. Az utóbbira azért volt szükség, mert ezek a várak általában természetvédelmi területen találhatóak, ahová kocsival nem szabad belépni. A munkájához nyújtott segítséget megköszönte Sona Jelinkovának, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetőjének.

Hajós Anna

Fotó: Bódi Ágnes