Egyike a nagy múltú budapesti utcáknak a Ráday. Az elmúlt években alakult ki az egykori iparosok által benépesített helyen az a fiatalos, ám mégis igényes légkör, amelyik szinte mindegyik itteni vendéglátásra, üzletre jellemző. Két híd közötti összeköttetés volt és maradt a feladata, de közben mindegyik oldalán élményt kínál a sétálónak. Kezdődik a Kálvin térnél, amely mögött egykor a „Két oroszlán” nevű vendégfogadó működött, erre utal a homlokzatán a két oroszlán. Október 26-án az itteni vendéglősöket összefogó Ráday Soho egyesület szervezésében egész nap a tök és a bor lesz a középpontban, este pedig Halloween, tudtuk meg Orbán Györgytől, a képviselőjüktől. Két tonna tök díszíti majd az utcát, száll a forralt bor illata, várhatóan a felszolgálók, és biztosan az erre sétálók közül is sokan jelmezben lesznek. Világítanak a faragványok, lehet rémüldözni, jókat nevetni.

A teljesség igénye nélkül néhány helyszínt végigjártunk. Nem könnyű a választás, mert ukrán étteremtől arab konyháig, országos hírű fagylaltozótól míves cukrászdáig, bor és sörüzletig mindenre van igény, ezért működnek. A Kálvin tértől indulva a baloldalon hamar elérünk a Puderhez, amely avantgard belső kiképzésével hamar meghódítja a fiatalokat. Van itt éttermi rész, kis színház kamarateremmel, improvizációs előadásokkal, kínálat diákoknak, egyetemistáknak, vagy éppen a betérő, most már fele arányban külföldi vendégeknek. A mennyezeten ott lóg a sárkányféle, a falak festése, kialakítása olyan, mint egy egykori üzemcsarnok maradványa. Két-háromhavonta változik a séf ajánlata, rövidesen vegán étel is szerepel majd, mert van rá igény.

Az Input Kitchenben minden házilag készül. Mint Barna Gábor a cég egyik vezetője és Bacsa Gábor séf mondta, céljuk, elkerülni a közhelyeket. Magyar tradicionális ételeket kínálnak, nyáron például lecsóvariációkat, de olyanokat szintén, amelyek mellett lehet beszélgetni, sörözni, borozni. A vendégek nagy része külföldi, ezért készül angol nyelvű étlap is.

Szeptemberben nyílt a Bonbonier. Erdélyi Nóra gyerekkori álmát valósította meg. 30 féle fagylaltjuk van, köztük még sörfagylalt is. Együtt a műhely és a bolt, sőt galériaként szintén működnek, kortárs művészeknek biztosítva kiállítási lehetőséget. Bonbonjai díjat nyertek Londonban, ahogy a fagylaltjuk is. A minőség a legfontosabb, állítja a tulajdonos, aki még a bonboniert is csokoládéból készíti.

Hagyomány és megújulás a jelszava Nándori László aranykoszorús cukrászmesternek. A Bakáts tér közeli, 50 éves múltra visszatekintő Nándori cukrászdának akkora a forgalma, hogy sorszámot kell húzni, nehogy vita legyen a kiszolgálásnál. Minden évben részt vettek a Magyarország tortája versenyben, és többször elnyerték az első helyet. Ez pedig nem mindennapi bizonyíték.

Hajós Anna