Óhi Tosio keramikus kiállítása

1869. október 18-án az Osztrák-Magyar Monarchia két hadihajója a Szuezi csatornán át megérkezett Jokohamába. A küldöttséget szívesen fogadták, és barátsági, kereskedelmi és hajózási egyezményt kötöttek velük. A Wikipédia leírja, hogy 1871-ben felállították az osztrák-magyar követséget Tokióban. 1909-ben rövid ideig japán konzulátus létesült Budapesten. A Monarchia szétesésével megváltoztak a magyar-japán kapcsolatok is. 1921-ben azonban újra megindultak, de saját követséget csak 1938-ban nyitottunk. Ebben az évben a két ország kulturális egyezményt kötött; Japánnak addig egyetlen más országgal sem volt ilyen nemzetközi szerződése. A II. világháború után a kapcsolatok megszakadtak. Bár ez nem változott, az 56-os forradalom idején Japánban megalakult a Magyarokat Megsegítő Társaság, amely adományokat gyűjtött és előadásokat szervezett. 1959-ben felújította a két ország a diplomáciai kapcsolatait. A tokiói nagykövet mellett két városban is Magyarországot képviselő tiszteletbeli főkonzul működik. Japán a közép-kelet európai országok közül elsőként hazánkkal kötött vízummentességi egyezményt, így 1997-től a magánúton érkezők is vízum nélkül utazhatnak egymás országába.

Óhi Tosio keramikus

A diplomáciai kapcsolatfelvétel 150. évfordulója alkalmából számos kulturális eseményre került és még kerül sor mindkét országban. Ezek közé illeszkedik Óhi Tosio keramikus művész kiállítása az Abigail Galériában, a Millennium Centerben. „A múlt találkozása a jövővel” címet viselő tárlat a magyar érdeklődőkkel is megismerteti egy 350 éves japán keramikus család 11. generációjának munkáit, amelyek a folyamatos megújulásról, ám mégis a hagyományok tiszteletéről beszélnek. Az ünnepélyes megnyitón hivatalos részről megjelent, és beszédet mondott Schőberl Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, valamint Takamidzu Hidero, a budapesti Japán Nagykövetség ideiglenes ügyvivője. Mitani Micuru, az Isikava Magyar Baráti Társaság elnöke, és Dr. Südy Zoltán, aki 1995-99 között tokiói nagykövet volt, kiemelte az általuk jól ismert művész, és munkáinak különlegességét.

Végül miután a japán teaivás igazi szertartássá emelkedett, és Óhi Tosio munkái között ennek kellékei is megtalálhatók, a művész nagy érdeklődés mellett bemutatta és magyarázta a hagyományos japán teázás lépéseit. A kiállítás november 6-ig tekinthető meg.

Hajós Anna