A legélhetőbb, a legokosabb főváros – ezeket a címeket gyakran kapja meg Bécs a világ bármelyik részéből oda látogatóktól. természetesen nem véletlenül. Ám most, ahogy az egész világot – az osztrák fővárost is elérte a koronavírus okozta sokk. Szigorú intézkedéseket léptettek életbe. Eddig mintegy 50 igazolt esetről tudnak, legtöbbjük házi karanténban van. Leállították a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket, bezártak a mozik, koncerttermek. Március 15-től a középiskolás diákoknak is otthon kell maradniuk. Csak az alapvető szükségleti cikkek árusításával foglalkozó boltok és bevásárlóközpontok tartanak nyitva. Áprilisig zárva tart a Bécsi Zene Háza, a Mozarthaus Vienna, a Bécsi Zsidó Múzeum, több jelentős színház, valamint a Wiener Stadthalle. A tömegközlekedés változatlan.

A városvezetés felhívta a figyelmet a szociális érintkezések minimalizálására. Működtetnek egy forródrótot, amely a rizikócsoportba tartozó idősebbeknek nyújt segítséget élelmiszer, gyógyszervásárlás területén, így csökken a megfertőződésük esélye. Jelenleg az osztrák fővárosban ötszáz kórházi ágy áll az esetleges fertőzöttek rendelkezésére, ez további kétszázzal bővíthető. Bécs egymillió eurót bocsátott az orvosi és tudományos alapítványok részére a védekezés jegyében. Toleranciára és szociális összefogásra buzdított Michael Ludwig, Bécs polgármestere.

Úgy tűnik, nem nyitja meg kapuit a Karlsplatzon található Künstlerhaus sem egyelőre. Az épület restaurálási és bővítési munkálatai befejeződtek, a földszinten kap helyet az Albertina Modern, amely az új, kortárs és modern művészettel foglalkozó kiállító tér, de a járvány miatt a nyitás eltolódik.

Hajós Anna