A Magyar Bor Akadémia meghozta döntését, és ebben az évben Günzer Tamás (Villányi borvidék) nyerte el a megtisztelő címet. Az Ybl Miklós téri Felix Kitchen & Bar volt a nagy érdeklődéssel kísért eredményhirdetés helyszíne. Günzer Tamás, Lamport József (Egri borvidék), Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék), ifj. Szepsy István (Tokaji borvidék) és Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék) volt az idei év öt jelöltje; mind megjelentek itt.      

Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke nyitó beszédében elmondta, hogy a díj megalapítása óta ez a 33. alkalom, amikor odaítélik a borász szakma „Kossuth díját”. Ilyenkor széles bázis véleményét kérik; most 850 szavazatra számítottak, amelyből több mint 300 érkezett meg. Az eddigi nyertesek is jelezték, kit tartanak érdemesnek, majd a Magyar Bor Akadémia tagjai is voksoltak. Számba vették a szakmai tudást, az eddigi kimagasló teljesítményt. A döntés közlése előtt rövidfilm mutatta meg a jelölteket, érdeklődésüket, beszéltek boraikról és hobbijukról.

Sor került az eredményhirdetésre: „Az év bortermelője 2013” megtisztelő címet Günzer Tamás nyerte el. 25 év után ismét a villányi borvidék borásza lett a győztes. Pincészetük 1991 óta készit borokat; 45 hektáros birtokon gazdálkodnak. 2011-ben uniós támogatással megépült a legmodernebb technológiával dolgozó üzemük. 2015-ben Günzer Tamás az Év agrárembere lett élelmiszerfeldolgozó kategóriában. Díjnyertes boraik a Bocor dűlőben, a Kopár dűlőben, illetve az Ördögárok területén termett szőlőkből készültek. Különlegesség a Bocor Grandior Merlot.

Rendezvényeiken, mint a Halnapon, a Mártonnapon, a kalandtúrán az Ördögárokban, vagy az üzemlátogatáson és borkóstoláson ismerkedhetnek a vendégek a szolgáltatásaikkal és boraikkal. A villányi történelmi pincesoron lévő pincéjükben, családias légkörben, 1998 óta minőségi borokkal, ételkülönlegességekkel, köztük kemencés ételekkel szolgálják ki a betérőket.

Hajós Anna