A nemzetközi utazások és az idegenforgalom biztonságos újrakezdésének megkönnyítése érdekében a három globális légi szövetség, a oneworld, a SkyTeam és a Star Alliance június 9-én felszólította a G7 kormányait, hogy a soron következő, június 11-13.-i csúcstalálkozón állapodjanak meg a közös utazási és egészségügyi normákról a határok biztonságos újranyitása érdekében.

A oneworld, a SkyTeam és a Star Alliance összesen 59 légitársaságból, illetve azok leányvállalataiból áll, és évente csaknem 2 milliárd légiutast szállítanak. A három konkurens szövetség ezúttal együtt dolgozott tagvállalataival az utasok bizalmának helyreállításán azáltal, hogy felhívta a figyelmet a légitársaságok szigorú egészségügyi és biztonsági protokolljaira, valamint digitális eszközöket nyújtott a jelenlegi utazási előírások betartásának megkönnyítésére.

Ide tartoznak a tesztelési helyek online adatbázisai, ahol az utasok – megbízható szolgáltatóval – az utazásuk előtt biztosíthatják a megfelelő COVID-19 tesztet. A koronavírus-járvány jelentősen befolyásolta az utazási és idegenforgalmi szektort, amely hosszú ideje kulcsfontosságú hozzájáruló számos gazdaságban.

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) nemrégiben készített becslése azt mutatta, hogy a nemzetközi turizmus 2020-ban körülbelül 80% -kal csökkent. A világjárvány előtt az idegenforgalom a GDP több mint 4%-át tette ki az OECD-országokban, és globálisan jelenleg legalább 174 millió munkahely van veszélyben.

A három légi szövetség vezérigazgatói, Kristin Colvile (SkyTeam), Rob Gurney (oneworld) és Jeffrey Goh (Star Alliance) egységesen arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a nemzetközi légi utazás és turizmus létfontosságú a globális gazdaság szempontjából. Mivel jelenleg megfelelő adatok állnak rendelkezésre a kormányzati döntések támogatásához a kockázatok kezelésében, a G7-tagok határozott fellépése, valamint az egyértelmű, következetes és adatközpontú intézkedések támogatása révén megszűnne a bizonytalanság a légi közlekedésben, különösen a tesztelés és a karantén körül.

Míg az oltási programok reményt nyújtanak egyes piacokon, az eltérő és gyakran gyorsan változó szabályok és eljárások országonként és akár repülőterenként továbbra is zavart és stresszt okoznak az ügyfelek számára, és megzavarják az utazást. Ezért a szövetségek – amelyek együttesen a globális légi közlekedés csaknem kétharmadát képviselték a koronavírus-járvány kitörése előtt –, most három fontos témakörre hívják fel a G7 országok vezetőinek figyelmét.

Először is, a teljesen beoltott utasokat mentesíteni kell a karantén alól. Másodszor, a COVID-19 tesztelésnek könnyen hozzáférhetőnek, megfizethetőnek és következetesnek kell lennie. Végül, ha az utazók a tranzitövezetben maradnak, akkor az átszállóhelyeken a csatlakozásuk a repülőtéren nem vonatkozhat további vizsgálatokra vagy karanténkorlátozásokra.

Emellett a három globális légitársasági szövetség támogatja az IATA arra irányuló felhívását, hogy a kormányok fogadjanak el egységes és biztonságos digitális folyamatokat az utazási egészségügyi igazolások kezelésére, beleértve az oltóanyagot és a tesztigazolásokat. Felhívják a G7 tagállamait, hogy állapodjanak meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) által javasolt, egészségügyi igazolásokra vonatkozó közös követelményekben és szabványokban.

Az oltásnak továbbra is kulcsszerepe lesz a nemzetközi légi utazások és a turizmus újraindításában. Ezért a oneworld, a SkyTeam és a Star Alliance határozottan javasolja és kéri, hogy a kormányok fogadják el az akkreditált oltást, mint biztonságos és megfelelő okot a karantén elkerülésére.

Földesi László

Fotó: AeroNews, Chicago Airport