A Villányi borvidék összefogásának jeleként 2015-ben megszületett az első Franc & Franc nemzetközi konferencia és kóstolónap. November 24-én nyolcadik alkalommal kerül sor a kétnapos rendezvényre, amelynek Villány mellett Toscana lesz a főszereplője. A tanácskozásnak a Bock Borászat konferenciaterme ad otthont. A fórum a borvidék meghatározó eseménye, ahol először mutatkozik be évente a villányi borászok és szakértők által közösen kiválasztott TOP 12. Ezek hivatottak arra, hogy az elkövetkező évben képviseljék a borvidék prémium márkáját.

A fórum izgalmas szakmai kísérlettel indul: olasz agrárszakértő, toszkán borász és magyar szakember közös előadásban összehasonlítja három villányi és három cabernet frank érési lehetőségeit. A másik érdekes délelőtti program a TOP 12, azaz a legjobbnak kiválasztott franc kóstolása; ezeket a termelők személyesen mutatják be Horkay András nemzetközi borakadémikus moderálásával. Majd Gianni Annoni, a Pomo D’Oro étterem tulajdonosa, a toszkán és villányi falatkákat a hozzájuk társított borokkal hozza kapcsolatba.

Délután folytatódik a mediterrán életérzés, a toszkán cabernet francok jutnak terítékre. Szóba kerülnek az olíva és szőlőmag olajok, és szakszerű bírálatuk. Végül kerekasztal beszélgetés során neves szakértők és borászok mondják el véleményüket a nap során elhangzottakkal kapcsolatban.

   A TOP 12-ben a Mokos pincészet, Koch Csaba Villány, az Ipacs Szabó birtok, a Ruppert borház, a Csányi pincészet, a Vinatus Szőlőbirtok és pincészet, a Cega pincészet, a Sauska, a Bock pince, a Szemes pincészet, Riczu Tamás borászata, a Vylyan Szőlőbirtok és pincészet egy-egy kiváló frankja kapott helyet. A borok 2016-20 közötti klasszikus és prémium minőségűek.

November 25-én, szombaton kóstolónap lesz, amelyen a villányi pincékben túrázva találkozhatnak a borokkal, a pincészetek bemutatása során. Legalább 40 helyi és külföldi pincészet boraival ismerkedhetnek a résztvevők. A közlekedést színkóddal ellátott buszok biztosítják, azonos program, viszont változó menetrend szerint. Regisztrálni november 25-én 8.30-tól Villányban, a Jammertal borbirtokon lehet.

Hajós Anna

Fotó: Kiss ’Gadget’ Zoltán