Egy híres pár esküvője ismét felhívta a figyelmet Ceglédbercelre, erre a Pest megyei községre. Miközben Török József polgármester kalauzolásával az esemény helyszínét is meglátogattuk, ismerkedtünk a település múltjával és újdonságaival egyaránt. Voltunk a Harlekin birtokon, a Művelődési Házban és Könyvtárban, láttuk a tájházat és a római katolikus templomot, és a Borkápolnát, ahol a helyi borokkal és sváb ételekkel ismerkedhettünk. Végül voltunk az Elek hentesüzletben, ahol a helyi húskülönlegességeket kínálják, miközben kóstolni is lehet ezeket.

Nehéz múltja ellenére ez a község életvidám, összetartó és szeretetreméltó. Sváb lakosait a II. világháború és a „malenkíj robot” megtizedelte, majd nemzetiségi létük miatt kitelepítették többszázukat. Helyükre a Felvidékről 48 család érkezett. És Bercel befogadta őket. Török József polgármester elmondta, hogy az életük kialakulását nagyban befolyásolta, hogy 1847-ben megépült itt a vasúti összeköttetés, ami révén a férfiak nagyrésze ott dolgozott, sőt napjainkban is tart ez a kapcsolat. Miután a család is szabadjegyet kapott, a pesti piacokra vitték az áruikat. Számon tartják, hogy Kossuth seregében a községből 167-en harcoltak. A II. világháború a sváb gyökerek miatt súlyos tragédiát hozott. Az orosz csapatok pusztítottak, majd 618 ceglédbercelit „jóvátétel munkára” elvittek oroszországi bányákba. 168-an soha nem tértek vissza. És a borzalmakról tilos volt beszélni. Rabszolga voltam címmel film készült erről néhány éve. Ezzel még nem ért véget a tragédia, ugyanis 441 sváb embert Németországba kitelepítettek. Az itt maradtak pedig védekezésül magyarosították a nevüket. Így lett például a Wolfból Farkas, hogy megkönnyítsék az életet.

A szorgalmas emberek révén azonban a fejlődés folyamatos. 1968-ban megépült az ivóvízhálózat, ma már gázvezeték, csatornahálózat működik. Szép művelődési ház, sportpálya, aszfaltozott utcák jellemzik Bercelt. Három éve gazdaságélénkítő programba kezdtek, benne turisztikai fejlesztésbe is. Három kilométer hosszú a strand, gyógyászati lehetőséggel. Negyven fős szállást terveztek, de ezt 20 fősre kellett mérsékelni a jelenlegi háborús körülmények miatt. Szerepel a terveikben sváb kisvendéglő létesítése, ahol a hagyományos népi és esküvői ételeiket és a sokféle süteményüket kínálják majd. Hazai és EU forrásokra várnak. Nemzetiségi iskola, óvoda, a sváb gyökereket bemutató tájház működik. Az élhetőség biztosított.

A helyi könyvtár népszerű. 276 beiratkozottjukból 122 tizennégy év alatti. Szentendrei központjuktól, a polgármesteri támogatásból és a helyi ajándékokból fejlesztik az állományt. Az előteret eredeti, régi sváb bútorok és öltözékek díszítik.

A Harlekin birtok, mint megtudtuk, az eredetileg itt nagyszámban élő harlekinkaticákról kapta a nevét. Az elgondolástól a megvalósításig két év telt el. 2020-ban nyitottak, a következő évtől roppant népszerű esküvői, keresztelői, családi és munkahelyi rendezvények színtereként. Már most szinte minden jövő évi hétvégéjükre történt foglalás. Romantikus a helyszín: a területen átfolyó patakon lévő kis szigeten történik a legfontosabb esemény, az esketés. A virágok, a kert növényzete csodálatos. 180 vendég ellátására képesek, közülük a 19 szobában 38-at tudnak és vállalnak egy éjszakára elhelyezni. Az ágyak fölött Er, vagy Mr., illetve Sie, vagy Mss. felirat jelzi, ki hol aludjon… A többiek számára a ceglédi szállodákban lehet helyet foglalni, ahová transzfer busz viheti őket. A négyhektáros területen a gyerekeknek játszótér, a házban játszósarok is kialakításra került. Négyfogásos ételsor felszolgálását vállalják, az allergiásokra is tekintettel vannak. Hírük szájhagyomány útján terjed.

Az itteni Aranyhegy gyümölcs, zöldség és szőlőbirtokairól, és fekete földjéről nevezetes, valamint kellemes homoki borairól. Itt soha nem fagyott meg a szőlő, „aranyat ér” a bor. A Megyeri fivérek tulajdonában lévő, az egyház által is felszentelt Borkápolna az építészeti megoldás miatt, ugyanis románkori altemplom stílusban épült, és ennek révén a lelki megnyugvást idézi, de ehhez hozzájárulnak a testi örömök: az itteni bor és a sváb ételek, a kolbászos, párolt savanyú káposzta, a krumpli és a prádli, vagyis a sertéspörkölt oldalasból. Utána pedig a túrós, mákos és meggyesrétes. A borkóstoláshoz tökmagolajba mártott kenyérdarabkák illenek, mondta a házigazda, Megyeri József. Ezerjó, Cserszegi fűszeres, Szürkebarát, Florentin csak néhány volt a borkínálatból.

Ceglédbercel címerében szerepel a birsalma és a rozmaring. Az itt élők életének három meghatározó pillanatában jelen van ez a virág: a keresztelőn, majd az esküvőn a vőlegény kalapján, és a temetésen a rozmaringos szenteltvíz kap szerepet. A birsalmát szeretik, de a bor nem tűri meg maga mellett.

A településen színes ünnepek sora, közös séták, borsor és borpárbaj, Ízek, zamatok élménynap (I.Z.É.), és szüreti felvonulás is várja az itt lakókat és az ide érkező vendégeket. 2021 óta falukerülő, újévi fogadalomtúrát, sváb sétát rendeznek minden év első szombatján öt, tíz és 15 kilométeres túraprogrammal, választható távval. És érdekes megállókkal, olyanokkal, mint a Hanti kocsma, a szabadidőpark, ahol különböző finomságok kóstolhatók, közben feladatokat kell megoldani. A célban közös a kolbászsütés és a mulatság. Nagypénteken van a Nagy tojásrablás furfangos feladatokkal és krumplistésztával. Szóval nagyszerű együtt ünneplési lehetőségeket kínálnak. Jövő júniusban kerül sor a 220 éves ünnepre, amelyen emlékeznek a község alapítására. Még egy érdekes sváb szokás is megelevenedik az ünnepeiken: a báránytánc. Két hófehérre mosdatott bárányt májusfához kötnek, két gyermek tartja a kötőféket, és a párok körbe táncolják, népviseletben, sváb zenére, majd kisorsolják a barikákat.

Hajós Anna