Oltári múlt címmel konferenciát tartottak Budapesten, amelynek célja személyes, élő kapcsolat kialakítása volt a szlovákiai Gótikus út egyesület és a Teleki László alapítvány között. Mindez pedig azért, hogy a szlovákiai Gömör-Kishont régióban létrehozott turisztikai útvonalon lévő Árpád-kori műemlék templomok Európai Örökség címet elnyert gótikus faliképeit az érdeklődők megismerhessék.

A Gótikus Út egyesület felkarolta ezeknek a templomoknak a felújítását, megmentését. Siketes munkájuk elismeréseként eddig 12 gömöri templom nyerte el az Európai Örökség címet. Még számos, megmentésre váró templommal lehetne pályázni erre, és bevonni őket uniós pályázat keretében egy közös turisztikai programba.

A tanácskozás eredményeként együttműködési megállapodás született a Teleki László alapítvány, a Gótikus Út egyesület, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Magyar Urbanisztikai Társaság, és a Nemzetközi Szimmetria Társaság között, hogy fejlesztik az együttműködésüket Szlovákia és Magyarország között, és a meglévő kapcsolatokat tovább erősítik.  A kulturális örökség kutatásával, dokumentálásával, védelmével, megőrzésével, felújításával, karbantartásával, turisztikai fejlesztésével, urbanisztikai és építőművészeti tevékenységével kapcsolatos együttműködéssel teszik mindezt.

Ösztönzik a felek a tagjaikat, hogy szakmai programokat, tanulmányutakat, kiállításokat, találkozókat, tanácskozásokat szervezzenek. Vegyenek részt EU pályázatokon, közös projekteken a műemlékvédelem, kulturális örökség, az urbanisztika és az építészet területén. Mindehhez segítséget nyújtva egymás tagjainak is.

A megállapodás három évig marad érvényben.

Hajós Anna