Hétezer évnyi történelem és hamisítatlan arab kultúra jellemzi az Egyesült Arab Emírségek hét emirátusának egyikét, Ras Al Khaimahot. Ez egyúttal a főváros, de az ország északi részén több város is található, és az emirátushoz több falu és néhány kis sziget is tartozik. 64 kilométernyi a tengerpartja. Van egy nagy déli belvízi területe, úgynevezett exklávé, amely politikai elkülönültségben áll, egy másik emirátusban. Az országot nemzetközi repülőtér szolgálja ki. Együtt láthatók a hegyek, a sivatag és az oázis a türkiz színű tenger ölelésében. A különleges élmények miatt is érdemes idelátogatni.

Autentikus arab kultúra és természetközeli élmények – mindezt nyújtja az Emírségek új csillaga. A látnivalók elképesztő sokasága várja az ideérkezőt. Az emírség lakossága 345 ezer fő. Történelmének újkori szakaszában, 1820-ban lett brit protektorátus, 1972-ben csatlakoztak az Emirátushoz. Ám területük 7000 éve emberi lakóhely, számos régészeti lelettel. Találtak például sírt Kr.e. 3 évezredből 18 bronz nyílheggyel.

A tengerparti Al Hamra kristálytiszta vizével, 18 lyukas golfpályájával, és több mint 1000 villájával a luxus új dimenziója. Al Marjan sziget, amelynek a formája a levegőből tekintve olyan, mint egy kristály, nemcsak nyáron népszerű, hanem parádés tűzijátéka miatt szilveszterkor is, amellyel már öt világrekordot elért, beírva magát a világ leglátványosabb helyszínei közé.

Régészeti parkja, amelyben a Dhayah erőd is található, a nemzeti örökség megóvásának tökéletes példája. Maga az erőd a XIX. században épült, sokkal régebbi alapokra. Faláról gyönyörű a kilátás a közeli pálmakertre és a hegyekre.

A Suwaldi farmon, amelyet az utolsó helyi gyöngyhalász unokája alapított, igazgyöngyöket tenyésztenek, utolsóként a kis országban. Gyöngyhalász túrán lehet részt venni, kajakozni, osztrigát, valamint hagyományos arab ételeket kóstolni.

A helyi, átlagosnál nagyobb csapadékmennyiség miatt az itteni homoksivatag az ország legtermékenyebb területeinek egyike. Az ideérkező ismerkedhet a hagyományos beduin életmóddal, a terepjárós dűnekalandokkal, a tevegeléssel, lovaglással. Ez utóbbira az 500 hektáros Al Wadi lovasparkban is lehetőség nyílik.

Itt található az egész Egyesült Arab Emirségek legmagasabb hegye, az 1934 méteres Jebel Jais. Mind a hegymászóknak, mind a túrázóknak tartogat élményt. Az igazi különlegesség a canopy pálya, amely a világon a leghosszabb: 2,83 kilométeren keresztül garantálja a felejthetetlen légi kalandot a 15 méteres, semmibe vezető híddal együtt. Hét kiépített panoráma terasz és a magasban egy étterem, amelynek 1484 a neve, várja kulináris élvezetekkel a megpihenni vágyókat.

Az uralkodó család egykori palotájában kapott helyet a Nemzeti Múzeum, amelyben emlékeiket, régészeti kincseiket és kézművességük legszebb értékeit csodálhatja meg az érdeklődő. Ras Al Khaimah óvárosában és a szukban modern üzletek és kézműves műhelyek váltják egymást, gazdag választékkal.

Magyarországon az AVIAREPS turisztikai marketing ügynökség képviseli a Ras Al Khaimah emírséget.

Hajós Anna