Június 26-án szombaton, A Múzeumok Éjszakáján izgalmas programokkal várja az érdeklődőket a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálja mellett működő Aeropark is. A rendezvényre ingajárat közlekedik a Deák tér (Gerlóczy utca) és az Aeropark között.

A szabadtéri repülőgép múzeumban megtekinthető a magyar közforgalmú repülés elmúlt 60 évének szinte teljes fejlődéstörténete, a Li-2-estől kezdve egészen az ezredfordulóig szolgálatban lévő Tu-154-esen át a manapság is aktív L-410-es típusig, valamint számos repülőtéri kiszolgáló eszköz is.

Most szombaton a látogatók nem csak a kiállított repülőgépekkel, hanem fényárban úszó pilótafülkékkel, érdekes történeteket mesélő pilótákkal és légiutas-kísérőkkel is találkozhatnak. Megtekinthetők lesznek a különleges repülőtéri járművek és oldtimer autók. A programban szerepelnek izgalmas bemutatók, repülőtérlátogatások, hangulatos tematikus séták, továbbá interaktív foglalkozások gyerekeknek és felnőtteknek.

Délelőttől éjszakáig folyamatosan indulnak az Aeroparkba a népszerű muzeális értékű, Malév festésű Ikarus autóbuszok. (Ez a program előzetes regisztrációhoz és külön jegyvásárláshoz kötött.) Az esti órákban látványos és akciódús események zajlanak. Vészhelyzeti és mentési szimulációs bemutatót tart a Repülőtéri Hivatásos Tűzoltóság, valamint az AMS Mentőszolgálat, és az is kiderül, hogyan dolgoznak a drog- és bombakereső kutyák.

Ezen az éjszakán a vendégek különleges repülőtéri földi kiszolgálójárműveket is megtekinthetnek a múzeumban: megismerhetik, hogyan működik a jégtelenítő autó, milyen speciális felszerelésekkel rendelkezik egy hatalmas, repülőtéri tűzoltóautó, vagy milyen magasra tud felemelkedni egy ambulift. A népszerű előteres Zsiguli és Wartburg mellett bemutatkozik a Légiközlekedési Kulturális Központ oldtimer flottájának legújabb darabja, a Volvo 245 Transfer is.

Egész nap üzemelnek a park repülőgép-szimulátorai, melyek közül az egyiket egy olyan Malév Toyota Coaster kisbuszban rendezték be, mely annak idején a Malév transzatlanti járatait bonyolító Boeing B767-esek személyzetét szállította a repülőgép és a terminál között. Folyamatosan nyitva tart az AeroCafe, valamint a múzeum ajándékboltja, az Aeroshop.

Az eddigi hagyományoknak megfelelően, ezen az estén is életre kelnek a történelmi repülőgépek pilótafülkéi. Áram alá helyezik a gépeket, hogy a látogatók megnézhessék, miről árulkodnak a műszerek, a radar képernyője, és meg lehet hallgatni, ahogy az évtizedes rádió duruzsol a fedélzeten. Közben egykori pilóták és fedélzeti mérnökök mesélnek arról, hogyan repültek az adott típussal, és milyen feladataik voltak a fedélzeten.

A Múzeumok Éjszakáján több alkalommal is tartanak légiutas-kísérő tanfolyamot kicsiknek és nagyoknak az egyik Tu-154-es fedélzetén. Megmutatják, miért fontos a felszállás előtti biztonsági bemutató, sőt, a személyzet tagjaként bárki kiállhat a többiek elé az oxigénmaszkkal és a mentőmellénnyel. Arról is mesélnek majd, hogyan lesz valakiből stewardess, milyen feladataik vannak repülés közben, amit az utas nem lát, és milyen kulisszatitkokat rejt a fedélzet. De a házigazdák abból is némi ízelítőt adnak, hogyan viselkednek a stewardessek, amikor gyorsan kell elhagyni a repülőgépet. Ezen az estén folyamatosan indulnak a mintegy 60 perces tematikus séták is a repülőmúzeumban, melyekre a helyszínen lehet jelentkezni és jegyet váltani.

Az Aeropark kiállítási tárgyai között, a repülőgépek mellett számos különleges, Magyarországon csak itt látható földi kiszolgáló jármű is található. Június 26-án minden órában elindulnak a ferihegyi oldtimer járművek. Meg lehet hallgatni, ahogy felbőg a 40 tonnás repülőtéri tűzoltóautó, a Simba V12-es motorja, és meg lehet nézni, mire képes ez a futurisztikus külsejű jármű, vonulás közben.

A vállalkozó kedvűek beülhetnek egy repülőgépvontató emelhető vezetőfülkéjébe, és tehetnek egy kört azzal a speciális járművel, amelyik egykor 60-80 tonnás repülőgépeket tolt hátra a forgalmi előtéren. A megszállott oldtimer rajongók pedig megcsodálhatják, vagy akár ki is próbálhatják azt a Zsigulit, Wartburgot, vagy Volvo 245 Transfert, amely évtizedekkel ezelőtt Ferihegyen szolgált.

Az Aeropark egyik leglátványosabb berendezése azonban kétségtelenül az az Airbus A320neo szimulátor, amelyet ugyancsak bárki kipróbálhat, és átélheti, milyen vezetni a világ egyik legújabb és legmodernebb repülőgépét. A 15, vagy 30 perces élménykörre a múzeum pénztárában, vagy a helyszíni jegyértékesítő pontok egyikén lehet jelentkezni. A rendezvény a jelenleg érvényes jogszabályok értelmében, csak védettségi igazolással látogatható.

Földesi László

Fotó: Aeropark