Szeptember 30 és október 3. között lesz a Zsolnay Fényfesztivál Pécsett. Ezek alatt a napok alatt a megyeszékhely ezernyi látnivalóval várja lakosait és az ide érkezőket. Ruzsa Csaba, alpolgármester az események felsorolásakor elmondta, a tavaly elmaradt fesztiválnak most nincs akadálya. Megoldották a szakmai és közegészségügyi feladatokat. Újdonság lesz, hogy a programokkal kimozdulnak a belvárosból, az új egyetemi campuson majd neutronok „száguldanak”. Éppen azért, hogy a többtízezer magyar és külföldi diákot is bekapcsolják. További érdekesség lesz például, hogy a Csontváry Múzeumban, ha a látogatók belefújnak a mikrofonba, megmozdulnak a vetített festmény fái. Kiemelt szerepet kapnak a világörökségi helyszínek, így az ókeresztény mauzóleum is. A kiemelt vendég Horvátország lesz.

A napközbeni előadások most kisebb terekbe kerülnek, az utcaszínház, a cirkuszművészet, a tüzes show, és a Pécsi Horvát Színház is. Zene a vendéglátóhelyeken, és a fényjátékok kíséreteként lesz jelen. A látogatók védettséget igazoló karszalagot kapnak, és lesznek olyan események, amelyek bár ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

 

Tíz alkotót hívtak meg a rendezők a Zsolnay Light Art fényfestő versenyre: francia, olasz, spanyol, német, ecuadori és több magyar művész mozgalmas munkáját lehet megcsodálni a székesegyház homlokzatán. A győztes pénzdíjat kap, a közönség díjas pedig meghívást a következő évi rendezvényre. Az öt fős zsűri művészekből, szakemberekből áll.

A világörökségi helyszínen, az ókeresztény temető látogatóközpontjában, a Cella Septichorában olasz fényművészek munkáját vetítik. A sétáló fényszobrok látványa is lenyűgöző, ahogy a fényszőnyeg, a pécsi belvárost átszelő Fény útja, amelyen végig sétálva közel 25 helyszínen lesznek fényinstallációk.

Mindezek mellett a város hagyományos látnivalóit sem szabad kihagyni, mint a sírkamrákat, vagy a Zsolnay Kulturális központ számtalan kiemelkedő kincsét.

Hajós Anna