A magyar kormány elkötelezett a klímavédelem mellett, ezért kiemelt célja, hogy minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra. E törekvés jegyében, 2021. július 1-től tilos lesz számos, egyszer használatos műanyag termék forgalmazása.

Búcsút kell tehát mondanunk többek között a műanyag fültisztító pálcikáknak, evőeszközöknek (evőpálcika, kanál, kés, villa), tányéroknak, szívószálaknak, italkeverő pálcikáknak, és az expandált polisztirolból készült ital- és ételtároló edényeknek. A léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálcák (beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet) esetében pedig, feltehetően vissza kell majd térni a hagyományos, fából készült „hurkapálcákhoz”.

A doboz tetővel is rendelkező vagy anélküli, expandált polisztirolból készült ételtároló edények (ételtartók) jelenleg olyan ételek tárolására szolgálnak, amelyek azonnal fogyaszthatóak helyben vagy elvihetők, illetve fogyasztásuk általában az edényből történik, vagy készételként fogyaszthatóak. Tehát további elkészítést, különösen főzést, forralást vagy melegítést nem igényelnek. Ide tartoznak például különösen a gyorsételekhez vagy egyéb készételekhez használt ételtároló edények, kivéve az italtárolót, tányért és tasakot, valamint az ételt tartalmazó csomagolást.

Ugyanakkor a zacskóknál differenciált szabályozást vezetnek be. A biológiailag lebomló műanyagból készültek kivételével, a jellemzően ömlesztett élelmiszerek (zöldségek, húsok, péksütemények) csomagolására használt nejlon zacskók, hivatalos nevükön hordtasakok közül a 0-15 mikron közötti falvastagságú, nagyon könnyű kategóriába esők termékdíja 33-szorosára, 57 Ft/kg-ról 1900 Ft/kg-ra emelkedik. Így a környezetvédelmi díjtétel zacskónként átlagosan öt forintra nő, amivel a takarékos felhasználást szeretnék ösztönözni. De a biológiailag lebomló műanyagból készült zacskók után is kell majd termékdíjat fizetni, falvastagságtól függetlenül 500 Ft/kg-ot.

Fontos tudni, hogy bizonyos termékekre a tiltás hatálya nem terjed ki, így például a kisgyermekeknek készült poharakra vagy az orvostechnikai eszközként használatos szívószálakra és pálcikákra. A tiltás alá eső termékekből még korábban beszerzett, július 1. előtt az importőr vagy gyártó által belföldön eladott készleteket, még azok kifogyásáig fel lehet használni. Viszont azt érdemes kiszámolni, hogy mi éri meg jobban: például drágább, papírból készült csomagolóanyagokra váltani, vagy kifizetni a magasabb termékdíjat a még használható műanyagok után.

Az egyszer használatos, nem expandált polisztirolból készült műanyag italtartó poharakat és fedeleiket pedig csak 2023. január 1-jétől kell kivonni a forgalomból, hogy addig a felhasználók meg tudják találni a megfelelő alternatívákat és helyettesítő termékeket.

Július 1-jétől gyakorlatilag az úgynevezett SUP (single-use plastics) uniós irányelv hazai jogrendbe ültetése történik meg. Jelenleg az Európában keletkező műanyag hulladék kevesebb, mint 30%-át gyűjtjük össze, és hasznosítjuk újra. A tengeri hulladék 80-85%-át a műanyagok alkotják, melyből 50% az egyszer használatos műanyagok aránya. A SUP irányelv – melynek rendelkezéseit több lépcsőben kell bevezetniük a tagállamoknak – ösztönözni szeretné az újrahasznosítható műanyag termékekre való átállást és a hulladék mennyiségének csökkentését.

Kevesebb figyelmet kapott, hogy a SUP irányelv előírásai alapján, júliustól 3-ától a gyártóknak figyelmeztető jelöléseket is kell használniuk bizonyos termékek csomagolásán, például az egészségügyi betéteken, a tamponokon, a nedves törlőkendőkön, a szűrővel ellátott dohánytermékeken, a műanyagból készült italpoharakon magán a terméken. Idén még utólagos matricázással is teljesíthetik ezt. Ezek arra hívják majd fel a felhasználók figyelmét, hogy a termék műanyagot tartalmaz, melyek a megfelelő hulladékkezelési módszerek, és hogy milyen károkat okozhat a természetben ezek elmulasztása.

A kormány az elmúlt évben a tilalommal érintett egyszer használatos műanyag termékeket gyártó cégek technológiaváltásához 10 milliárd forintos támogatást biztosított, de a következő uniós ciklusban is további forrásokat irányoznak elő erre a célra. Ezekkel az intézkedésekkel az a cél, hogy élhetőbb környezetet tudjanak biztosítani, amit a körforgásos gazdaságra való átállással lehet nagyban elősegíteni.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Amerikai Egyesült Államokban San Francisco nemzetközi repülőterén, a világon elsőként, már 2019 augusztusában betiltották az egyszer használható, műanyag palackos víz árusítását. Helyette már csak újrahasznosítható üvegben, vagy alumíniumban lehet természetes vizet vételezni a terminálokban. Ezt a szabályt az éttermeken, kávézókon kívül az automatákra is kiterjesztették. Az idei nyári menetrendi időszakban a tilalmat a vízen kívül immár kiterjesztik valamennyi műanyag csomagolású italra, beleértve a gyümölcsleveket és teákat is.

A lépés összefüggött a San Francisco által öt évvel korábban elfogadott intézkedéssel, amellyel a város csökkenteni kívánta az egyszer használatos műanyagok, illetve a keletkező hulladék mennyiségét, de ettől függetlenül a repülőtér is elhatározta, hogy amennyire csak lehet, száműzi a plasztikot a terminálokból, példát mutatva ezzel az egész repülési iparágnak.

Földesi László

Fotó: AeroNews, Lufthansa