Yang Yang és Long Hui, a két óriáspanda 2003 márciusában került a Schönbrunni állatkertbe, a veszélyeztetett faj megőrzését célzó kutatási együttműködés keretében. Érdekes, hogy napjainkban is a Kínai Népköztársaság tulajdonában vannak. Sztárok, imádják őket mind a gondozók, mind a látogatók. Hogy jól érzik magukat ott, bizonyítja, hogy megszületett Fu Long, az első olyan pandakönyök Európában, amelyik természetes úton fogant. A következő kölyök, Fu Hu három év múlva jött világra. Aztán újabb pandabébi következett, majd a szenzáció: 2016-ban jöttek az ikrek. Az anya az első nőstény, amelyik fogságban ikreket szült, és emberi segítség nélkül felnevelte ezeket.

Miután a pandák kínai tulajdonban vannak, kétéves korukban a kölyköket visszavitték Kínába, ahol pandaközpontokban élnek, és segítik a faj fennmaradását. A Schönbrunni állatkertben viszont elpusztult 16 éves korában az apapanda. 2019 áprilisában érkezett az új „férj”, Yuan Yuan, ám egyelőre nem született újabb kölyök.

A bécsi állatkert pénzügyi támogatást is nyújt a pandák fennmaradását biztosító rezervátumok működéséhez, emellett szemináriumokat szervez osztrák és kínai szakemberek számára, valamint részt vesznek az alapkutatásban és a tapasztalatcserében is. Kína és partnerei törekvésének eredménye, hogy 1980 óta 1100-ról 1900-ra nőtt a pandák száma.

Hajós Anna