Többnyire ingyenes, vagy nagyon kedvezményes árú jegyekkel látogathatók a múzeum adventi programjai, amelyek gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt érdekesek. Első alkalommal kerül sor erre az eseménysorozatra, kézműves foglalkozásokra, népművészeti vásárra, mindezt ünnepi hangulatban.

December 10-11 a karácsonyi ajándékkészítéssel kezdődik. Tóth Ildikó, a népművészet mestere segít kékfestő madárkák, szaloncukrok, angyalkák, a múzeum pedagógusai pedig a Betlehem készítésében. Mindkét mézesbábos nap különleges karácsonyi mesék hangzanak el, különleges emberektől. Szombat délelőtt koncert lesz a múzeum főlépcsőjén; vasárnap délután ugyanitt több együttes is fellép.

December 17-18-án folytatódik a karácsonyi ajándékkészítés: Seregély Mirtill mézesbábos segít, hogy íróka technikával elkészüljenek a mézeskalácsdíszek. Vasárnap Milner Angéla mézesbábos népművész a díszítés, a sütikészítés rejtelmeibe avat be. A múzeumpedagógusoktól eltanulható a karácsonyfadísz készítése. Mindkét nap délelőtt 11-től 14 óráig a különleges mesék hallhatók a különleges előadóktól.

A Magyar Nemzeti Múzeum 220 éve szolgálja a magyar nemzetet; most kibővített feladatának érzi az advent és a népi hagyományok őrzését, bemutatását, közösen a Népművészeti Egyesületek Szövetségével.

Hajós Anna