A múzeumok újranyitására az Iparművészeti Múzeum új időszaki kiállítással készült, amely része a „Körforgásban” című kiállítás sorozatnak. 2018-ban indult az a nagyszabású dizájn bemutató, amelynek kettős célja van. Mozgásban tartani és gyarapítani a gyűjteményt. Évente két kiállítást rendeznek ennek jegyében, az őszit magyar, a tavaszit az egykori keleti blokk művészeinek a felkérésével. Minden alkalommal a múzeum gyűjteményéből, a dizájner által kiválasztott tárgyra, vagy tárgy együttesre várják a művész reflektálását, az érintett darab által kiváltott inspirációt. A mű megszületéséről film készül, és az odaajándékozott munkájuk bekerül a múzeum gyűjteményébe. A cseh Dechem stúdió kiállítása most május 4-től már látogatható június 6-ig. Érdekessége, hogy a művészeket Flaubert: Madame Bovary című, 1930-as kiadású regényének kötése és belső tartalma egyaránt megihlette.

A prágai stúdió a kortárs cseh üvegművészet legismertebb képviselői közé tartozik. A házaspár, Michaela Tomiskova és Jakub Jand’ourek egyedi kötésű, kecskebőr és modern márványozású papírelőzék felhasználásával készült könyvre reflektált. Mint lapunk kérdésére Horváth Judit, a kiállítás kurátora elmondta, a különleges mintázatú papír japán gyártmány, itthon használták fel a francia nyelvű könyv átkötésére. Egy hatásában nagyon hasonló üvegtípust, a lithyalint alkalmazták a művészek az új műtárgy elkészítéséhez, amely egy különleges, egyedi kivitelezésű tükörben foglal helyet. Ezt a fajta üveget 200 évvel ezelőtt Friedrich Egermann fejlesztette ki az észak-csehországi Novy Borban. Féldrágakövekre emlékeztető, nem áttetsző, márványos mintázatú.

A művészek a könyv tartalmi részével is foglalkoztak, hiszen annak cselekményében nagyon sokszor felbukkan az üveg. Az elkészült, kiállított tükör is összetett, mint Flaubert regénye. Vannak részei, – mondta ismertetőjében a kiállítás kurátora, – amelyek tükröznek, a középső felület, amely a lithyalin üvegből készült, és öt különböző részből áll össze, a háromféle típusú tükör belsejében foglal helyet. Miközben mindezt szemléljük, megszületik bennünk a gondolat, hogy újra kell a regényt is olvasni.

A Ráth György villában tehát ismét várják a múzeumkedvelő közönséget, hétfő kivételével naponta 10-18 óra között. „A mi szecessziónk” állandó kiállítás szintén fogadja a látogatókat. A járványra tekintettel a villa területére lázmérés és kézfertőtlenítés után, védettségi igazolvánnyal és maszkban lehet belépni.

Hajós Anna