A kormány a turizmus és vendéglátási szektor támogatása és az általuk fenntartott jelentős számú munkahely megőrzése érdekében arról döntött, hogy a Széchenyi Pihenő Kártyák (SZÉP-kártyák) alszámláin 2022. október 15-ig jóváírt összegeket, 2023. május 31-ig lehet kedvező adózás mellett felhasználni.

A SZÉP-kártya tehát újabb félévre jelentős adókedvezményt biztosít a lakosság számára, hiszen ez által, a kártyatulajdonosok 15%-kal több pénzt használhatnak fel vásárlásaik során.

Jelenleg mintegy 100 milliárd forintnyi „alvópénz” található a SZÉP-kártyák szálláshely, vendéglátás és szabadidő alszámláin annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt, a felhasználás ösztönzése érdekében a kormány korábban lehetővé tette az alszámlák közötti átjárhatóságot.

Ennek értelmében, 2022. szeptember 30-ig több mint kétmillió munkavállaló a kártya bármelyik „zsebéből” fizethetett a szálláshelyért, a vendéglátásért vagy a szabadidős szolgáltatásért. A 2020. április 22-től 2021. december 31-ig tartó, több mint másfél éves időszakban a kormány gyakorlatilag megfelezte a SZÉP-kártya adóterhét, ami így csökkent a korábbi 32,5%-ról 15%-ra.

Az elmúlt években egyébként a feltöltések 70%-a vendéglátásra, 20%-a szálláshelyekre, míg10%-a szabadidős tevékenységre érkezett. Ám ennek a megoszlásnak 2022. szeptember 30-ig nem volt jelentősége, hiszen a SZÉP-kártya egyes alszámláira utalt béren kívüli juttatás bármelyik más szolgáltatás kiegyenlítésére is felhasználható volt. Így például a vendéglátás alszámlán összegyűlt összegből akár fürdő- és uszodabérlet is lehetett vásárolni, vagy a szállásdíjat is ki lehetett belőle egyenlíteni.

Az érintett ágazatok azonban alig tették túl magukat a korábbi válság hatásain, most a háború, a ránk erőltetett és elhibázott brüsszeli szankciók, valamint az ezek hatására előálló energiaválság miatt újabb rendkívüli kihívások előtt állnak. Ezért a kormány a mostani döntéssel – a 15%-os adókedvezménnyel – továbbra is segíteni szeretné a turizmusban tevékenykedő vállalkozásokat, hiszen ez a válságnak leginkább kitett ágazat.

Magyarországon jelenleg mintegy 4,7 millió munkavállaló dolgozik, de egyelőre még csak 2,5 millió SZÉP-kártya van a piacon. A most továbbélő adókönnyítéssel mindenki nyer, a munkáltatók által a SZÉP-kártyákra utalt összegek pedig nagy segítséget jelentenek a magyar turisztikai ágazatnak, amely mint említettük, sajnos korunk válságainak egyik legnagyobb vesztese. Ezért a kormány minden állampolgárt arra kér és biztat, hogy időben használja fel a rendelkezésre álló SZÉP-kártya egyenlegét.

Földesi László