Ciprus a Földközi-tenger hajózási és kereskedelmi útvonalainak közepén fekszik. Szicília és Szardínia után ennek a tengernek a harmadik legnagyobb szigete. Mediterrán éghajlata és múltja egyaránt növeli vonzerejét. 11 ezer éve lakott, és bár mérete Magyarországénak egytizede, műemlékei és 420 kilométernyi tengerpartja mellett még síterepe is várja a turistákat.

Ács-Lévai Viktória, a Ciprusi Turisztikai Minisztérium képviseletvezetője újságírók előtt ismertette a sziget vonzó természeti szépségeit és az itt élők vendégszeretetét.

Nem véletlen, hogy a szerelem és szépség istennője a sziget egyik részén a tengerből lépett a szárazföldre, hiszen még decemberben is 22 fokos a víz, és alkalmas fürdésre. Sok sportolási lehetőség vár mindenkit. Túrázás, kerékpározás, négy golfpálya, utóbbiak telente a legnépszerűbbek. Szívesen érkeznek ide edző-táborozni a sportolók is. Kimagasló a szállodai kínálat: 160 ezer szoba várja a vendégeket. Kedvelt a falusi turizmus adta lehetőség: tradicionális parasztházakban tölthetnek akár heteket is a vendégek. Biztosított az autóbérlés, ám jó tudni, hogy az angol időszakból megmaradt a jobb kormány alkalmazása. Az úthálózat magas színvonalú, 300 kilométer hosszú autópálya van.

Kőből épített ókeresztény templom, máshol bizánci ikonokkal díszített kolostorok, olíva és szőlőültetvények révén lehet megismerni mindegyik kis falu történetét, kóstolni boraikat. A hagyomány szerint innen származik a Commandaria, a világ legrégebbi aszúbora. A régészeti kutatások bizonyítják, hogy a szigeten ötezer éve megterem a szőlő. A tengerpart környéke a régészek és régészet iránt érdeklődők számára kincslelőhely. Az UNESCO listájára is felkerült a szinte eredeti állapotában fennmaradt Kourion-i színház, és Pafos gyönyörű mozaikjaival. Az utóbbi város 2017-ben Európa kulturális fővárosa volt. Ugyancsak a listán szerepelnek Choirokoitia neolitikumból származó maradványai, amely a sziget legrégebbi, állandó emberi települése volt jellegzetes alaprajzú épületeivel és vályog lakóhelyeivel.

A mély türkíz vizű tenger nemcsak a fürdési lehetőségek miatt népszerű, bár 52 kék zászlós strandja van, hanem a barlangok és a búvárkodás is vonzerő. Sőt kedvelt a roncsmerülés: két elsüllyedt teherhajót lehet így bejárni odalenn. Vizisí is igénybe vehető.

Larnaka parti részén túl modern kávézóival és vendéglőivel vonz, és a közeli sóstóval, amely mintegy 80 vándormadár faj és a rózsaszín flamingók kedvelt költési helye február és április között. Az itteni török mecsetet évente zarándokok ezrei keresik fel.

Limassol kozmopolita nagyváros, kulturális rendezvényeivel, nyüzsgésével hívja fel a figyelmet magára. A  történelmi városrész sétálóövezetté átalakított. A fő attrakció az itteni középkori erődítmény, amelynek lábánál az ország legjobb éttermei találhatóak. A kínálatban tenger gyümölcsei, tintahal, és friss saláták egyaránt szerepelnek.

Népművészetükben kiemelt szerepet kap az ezüstművesség és a csipkekészítés.

Szinte minden hónapban fesztiválok, színházi előadások várják a vendégeket. A farsangi mulatságok a böjtöt megelőző hetek kínálatában szerepelnek, díszes jelmezekben vonulnak az ország minden részéből ideérkezők. Limassol a borfesztivál helyszíne augusztus és szeptember folyamán. A helyi termelők kínálják boraikat. Ez egyúttal a népszokások seregszemléje, köztük a hagyományos szőlőtaposásé. A Pafos-i Afrodíté fesztivál az operakedvelők öröme. A Kypria nemzetközi fesztivál külföldi és helyi táncosok, zenészek és színjátszók bemutatkozási lehezősége. Az Özönvíz ünnep a Vízözönnek állít emléket.

Magyarországról repülővel könnyen megközelíthető a sziget. Nemzetközi repülőtere Larnakában fogadja a gépeket. A Wizz Air heti kétszer működteti debreceni járatát, de a Ryanair révén is kiváló az összeköttetés. A magyar turisták ott tartózkodásuk alatt heti 2-3 fakultatív kirándulást tesznek. Népszerűek mind az egyéni, mind a társasutak. Jellemzően a magyarok a világörökségek iránt is érdeklődnek.

A sziget konyhája 80 százalékban görög, 20 százalékban török. A helyi borok alkoholtartalma magas; francia feldolgozási folyamatot használnak. Több mint 50 családi borászat is meglátogatható.

2019-ben közel négymillió turista látogatott Ciprusra, köztük 30 ezer magyar. Most a járvány miatt 15 euróba kerülő PCR teszt a kötelező. A fertőzötteket a Hotel Eden karantén szálloda fogadja be, a költséget a ciprusi állam fizeti. Érdemes indulni – télből a tavaszba.

Hajós Anna