A több évtizedes hagyományhoz igazodva idén is húsvétkor, pontosabban április 15-én, Nagyszombaton kezdődik a balatoni hajózási szezon, melynek ünnepélyes megnyitása Balatonfüreden lesz.

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) a Velencei-tónál viszont már április 9-én beindítja a 2022-es előszezont. A tavon június 26-ig a tó vízállásától függően, a hétvégenként és ünnepnapokon lesz lehetőség a hajózásra. A Bahart Agárdról a pákozdi Szúnyog-szigetre és onnan vissza naponta négy-négy átkelőjáratot indít, míg sétahajózásra Pákozd-Szúnyog-szigeten, Agárdon, és Velencénél lesz lehetőség. A Velencei-tavon rövidesen forgalomba áll majd egy 40 személyes, elektromos meghajtású személyhajó, amely a vízállástól függően közlekedik.

A Bahart ugyancsak a hivatalos hajózási szezon elindítása előtt, már március 11-től sűrítette a Szántód-Köröshegy és Tihany között közlekedő kompjai menetrendjét. A 40 percenként induló kompok közül az első járat 6 óra 40 perckor hagyja el Szántódrévet, az utolsó pedig 18 óra 40-kor. Tihanyból az első komp reggel 7-kor, az utolsó 17 órakor indul a szántódi kikötőbe.

Bár a részletes információkat csak az ünnepélyes megnyitón teszik közzé, annyit már tudni lehet, hogy a Bahart a főszezonban nemcsak a Siófok-Füred-Tihany útvonalon közlekedtet járatokat, hanem Siófokról közvetlen járat is indul majd Tihanyba, Balatonföldvárról pedig nemcsak Tihanyig hajózhatunk el, hanem ugyanazzal a járattal eljuthatunk Füredig is.

2022 egyik újdonsága lesz, hogy idén az utasok már online jegyelővétellel is helyet tudnak biztosítani a személy-, séta- és programhajókra. A Bahart a jelenlegi háborús helyzet ellenére is jó szezonban reménykedik, mert a koronavírus-járvány enyhül, és az emiatt bevezetett korlátozások megszűnésével megnőhet a turisták és helyi lakosok hajózási kedve.

Földesi László

Fotó: Bahart