A Micro-Folie mobilmúzeum francia kezdeményezésnek köszönhetően jött létre, egyszerre szolgálva az ismeretterjesztést és a játékosságot. Az Európai Unió országainak leghíresebb múzeumai vettek részt az anyag összeállításában, olyanok, mint a Louvre, a Pompidou központ, vagy a Picasso múzeum. A csodálatos műtárgyakról nagyfelbontású, digitalizált fényképek készültek, 3D fotók és videofelvételek. Valójában egy jókora konténer ad otthont a kiállításnak, egyszerre nyolcan léphetnek be, foglalhatnak helyet. A nagy képernyőn, vetítővásznon túl mindenki előtt kis Tablet van, amely lehetővé teszi számára a vetítésbe beavatkozást, sőt játékot, hogy az általa kiválasztott festmény apró részleteit össze tudja-e rakni. Akinek sikerül, jutalom szemüveget kap.

A Micro-Folie digitális múzeum most az Erzsébet téren található, az Akvárium klub mellett. Naponta több, mintegy 15 perces vetítésre kerül sor szeptember 19-ig. A francia féllel kötött szerződés értelmében hat hónapig van nálunk a „műkincs világválogatott”, amely idáig látható volt többek között a Tranzit ideje alatt, valamint Fóton.

A gazdag anyagból sokféle virtuális kiállítást lehet rendezni, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Örömmel veszi észre a néző, hogy nem kevés ismert és látott kincs szerepel a vetítés során, köztük olyanok, amelyeket már eredetileg is láthattunk az adott múzeumban, kül-, és belföldön. A Magyar Nemzeti Múzeum kincsei közül itt van 23 tárgy, közte a szkíta aranyszarvas, Liszt Ferenc portréja, és a Sztálin szobor keze. Mindenesetre feltűnnek a Manet és Monet festmények, Klimt, Chagall, Picasso, Dali alkotásai. A művészet kedvelőinek legalább 15 percnyi öröm.

Hajós Anna