Csehország állami vasúti társasága (ČD) folyamatosan bővíti, illetve korszerűsíti vasúti járműparkját. A modernizálási program jegyében, a közelmúltban a nemzetközi forgalom számára is rendeltek a Siemens-Škoda konzorcium által gyártott vasúti szerelvényekből.

 

A Cseh Vasutak (ČD) bejelentette, hogy a társaság 180 korszerű vasúti kocsit vásárol a Siemens Mobility–Škoda Transportation konzorciumtól. A megrendelés értéke eléri a 12,5 milliárd koronát (átszámítva mintegy 175 milliárd forintot). Az új járművekből összesen 20, egyenként kilenc kocsiból álló szerelvényt szeretnének a nagyobb távolságú, nemzetközi járatokon közlekedtetni.

A Siemens-Skoda által gyártott új szerelvények hasonlóak lesznek a cseh belföldi útvonalakon már jól bevált railjet (illetve InterJet) vonatokhoz, ám a nemzetközi hálózaton már étkezési lehetőséget, illetve büfékocsi-szolgáltatást is nyújtanak majd az utasoknak. A Metropolitan EuroCity vonalakon közlekedő nemzetközi szerelvények új neve ComfortJet lesz.

A vonatok gyártását a tervek szerint még 2022 első félévében megkezdik, s a kötelező tesztek és az engedélyeztetési folyamat végleges lezárulása után, várhatóan 2024-ben állhatnak forgalomba. Valamennyi szerelvény összesen 555 ülőhellyel rendelkezik majd, s az utasok számára immár 21. századi, minőségi szolgáltatásokat kínálnak.

Az első- és másodosztályon – a repülőgépekhez hasonlóan –, egyaránt dönthetőek lesznek az ülések, nem lesz viszont a cseh railjetekben már jól ismert business-class. Az utasok számára az akadálymentesített vasúti kocsikban új kialakítású, higiénikus toaletteket, a fülkékbe hatékonyabb klímaberendezéseket építenek be, a vonaton szállított elektromos kerékpárok számára pedig külön töltési lehetőséget biztosítanak.

Hasonló célt szolgálnak majd a számítástechnikai eszközök, illetve mobiltelefonok számára rendelkezésre álló USB csatlakozók is. A minden igénynek megfelelő wifi-hálózat mellett újdonság lesz, hogy a vonaton az új technológiával szerelt ablakoknak köszönhetően, erősebb lesz a mobiltelefon térerő. Az étkezőkocsikban minőségi szolgáltatásokkal várják az utasokat, és itt a megszokott frissítőkön kívül, meleg ételeket is felszolgálnak majd.

A cseh vasúttársaság tervei szerint, a Metropolitan EuroCity vonalakon közlekedő új InterJet nemzetközi szerelvények 2024-ben már Budapestre is rendszeresen közlekedhetnek.

Földesi László

Fotó: Siemens-Skoda