Augusztus 11-én ünnepélyes keretek között megkezdte a szüreti szezont a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete. A 3o hektárnyi ültetvény pincéje felkészülten várja az új termést. A szüretkezdésen a meglehetősen viszontagságos időjárású év ellenére jól vizsgáztak a dr. Kozma Pál tudományos főmunkatárs által nemesített fajták. Ezek a legkorábban szüretelhetőek. Madaras Zoltán intézeti elnök megnyitója után FelföldiLászló pécsi megyéspüspök megáldotta a termést és a szőlőmunkatársakat.

A kedvezőtlen időjárás, a hőségnapok és az aszály ellenére a néhány csapadékos nap révén a bogyók fejlődése behozta az elmaradást. Augusztus első részében több korai fajta, főként fehérborszőlők és egy pinot noir klón elérte az érettséget. Így a rezisztencianemesített sylver, a jázmin és a kozmopoliten, és egy rrégebbi nemesítésű, a híres pécsi fajta, a zenit. Fokozott figyelmet fordítanak arra, hogy az augusztusi várható magas átlaghőmérséklet miatt a savtartalom rohamosan csökkenhet.

A fent említett sylver és jázmin a Bianca és a Petra keresztezéséből származó, államilag minősített fajta; a kozmopoliten a cserszegi fűszeres tovább-kombináltja, a vajdasági és a hazai nemesítők közös munkájának eredménye. Az utóbbi korai érésű, rózsaszínű.

Hajós Anna