A Cathay Pacific Airways bemutatta legújabb, nagyfelbontású fedélzeti szórakoztató rendszerét. Az ülésekbe épített, vezeték nélküli IFE (in-flight entertainment) képernyőket már augusztusban használatba vehették az utasok a hongkongi székhelyű légitársaság Airbus A321neo repülőgépeinek fedélzetén.

A Panasonic Avionics által szállított, a turista kabinban 30, míg az üzleti osztályon 40 cm-es, bluetooth vezeték nélküli fejhallgatókkal használható képernyők legfontosabb újdonsága, hogy immár 4K ultra-nagyfelbontással kínálnak vizuális élményt az utasoknak. Mint ismert, ez a technológia a korábbi Full HD-minőség (1920 x 1080 pixel) négyszeresére képes, ami gyakorlatilag „tűéles” képet produkál a néző számára.

Napjainkban már Magyarországon is elérhetők – megfizethető áron – a 4K-s otthoni tévékészülékek. Egy ilyen TV 3840 vízszintes és 2160 függőleges pixelből (képpontból), tehát összesen körülbelül 8,3 millió pixelből állítja elő a képet. A 4K-ban szereplő K-betű (azaz Kilo) 1000-et jelent, tehát az egy ilyen készülék vízszintesen mintegy 4000 pixelt jelenít meg.

Emiatt a 4K képminőség élénkebb és részletesebb vizuális élményt nyújt. Ugyanakkor a hagyományos TV-adásokat még jó esetben is csak Full HD minőségben sugározzák. Viszont már egyre több film, filmsorozat vagy sportműsor, videó, illetve streaming-szolgáltatás érhető el 4K felbontásban az interneten, 4K Blu-ray lejátszókon vagy akár okostelefonokon is. A légitársaságok közül pedig, mind többen használják gépeik fedélzetén ezt a lehetőséget.

A 4K egyik fontos tulajdonsága ugyanis a „felskálázó” technológia. Ez képes arra, hogy a régebbi, alacsonyabb felbontású (például Full HD) tartalmat átalakítsa és optimalizálja a 4K-s képernyőre, ezzel gyakorlatilag „feljavítva” a képet.

2019 októberében számos zenével, filmmel, sorozattal és élő sportközvetítéssel bővült a Cathay Pacific fedélzeti szórakoztatórendszere. Akkor a legnagyobb újítás a légitársaság és a Sport 24 között létrejött partnerségnek volt köszönhető, mely nyomán az utasok immár élőben követhették repülés közben a kedvenc sporteseményeiket, például a rögbi világbajnokságot, vagy később a Tokióban rendezett olimpiát. A legújabb filmeket, illetve sorozatokat pedig a MUBI streaming-szolgáltatóval kötött megállapodással tették elérhetővé.

Jelenleg a Cathay Pacific rendelkezik az egyik legnagyobb ázsiai tartalmat kínáló szórakoztatórendszerrel, amelyet szakemberek és hírességek állítottak össze, hogy ezzel is népszerűsítsék a távol-keleti kontinens zene-, illetve filmiparát. A Cathay Pacific az új 4K IFE képernyők bevezetésével párhuzamosan, kifejlesztette a legújabb, nagy teljesítményű műholdas szolgáltatás (XTS) repülés közbeni alkalmazását is, mely az ázsiai és csendes-óceáni térségben érhető el. Az első XTS műholdat idén februárban kezdték használni a légitársaságnál.

A Cathay Pacific másik fontos fejlesztése a 2020 októberében bejelentett, a Deutsche Telekom által kifejlesztett új, fedélzeti Wi-Fi portál bevezetése is, mely az utasok számára a légitársaság Airbus A330-as és A350-es, valamint Boeing B777-es, hosszútávú típusain érhető el.

Földesi László

Fotó: Cathay Pacific