Immár több évtizedes hagyomány, hogy az Idegenvezetők Világnapján a főváros idegenvezetői ingyenes városnézésekre hívják a hazai érdeklődőket. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) az idei tavaszi turisztikai szezon nyitányaként rendezi meg az Idegenvezetői Világnap fővárosi eseményeit.

1985-ben, az Idegenvezetők Világszövetségének Egyesülete (WFTGA) első találkozóján született meg a gondolat, hogy február utolsó vasárnapja legyen az Idegenvezetők Világnapja. 1990-ben a világ 15 országának részvételével rendezték meg először a világnapot. Budapest 1991 óta buszos, villamosos és hajós városnézésekkel, valamint a világörökségi helyszíneket bemutató gyalogos sétákkal ünnepli a szakma napját.

A BKIK és annak idegenvezetői 2003-ban vették át a világnap fővárosi programsorozatának szervezését és azóta, minden évben ezzel az eseménnyel nyitják meg a turisztikai szezont. A céljuk az, hogy felkeltsék a helyi lakosság, a városvezetők és a média figyelmét az idegenvezetők szakmai felkészültségére, értékteremtő és közvetítő munkájára, illetve arra a törekvésükre, hogy munkatapasztalataik megfogalmazásával segítsék az országimázs-teremtésért felelős turisztikai, politikai döntéshozók munkáját.

Mindezek mellett további céljuk az is, hogy a vidéki utazók figyelmét is felhívják a főváros szépségére, turisztikai értékeire és izgalmas programlehetőségeire, melyek Budapestre vonzhatják a belföldi turizmus egy részét, ezzel is segítve az elmúlt időszak viszontagságai miatt még mindig nehéz helyzetben lévő budapesti turisztikai és vendéglátóipari vállalkozások helyzetét.

Az elmúlt évek munkájára sajnos rányomta bélyegét a COVID-19 koronavírus-járvány elleni védekezés. Bár a 2020-as turisztikai eseménysorozat még sikerrel zárult, hiszen hagyományos sétáira és különleges kultúrtörténeti bemutatóira valamennyi program zsúfolásig megtelt, de 2021-ben már csak online sétákkal és bemutatkozásokkal tudták megvalósítani a rangos eseményt. 2022-ben azonban a járvány elmúltával, ismét lehetőség nyílt a személyes jelenlétre, s az idegenvezetők buszos és hajós városnézésekkel, sétákkal és villamoson történő idegenvezetéssel újra bemutathatták tudásukat az érdeklődőknek.

Az idei városnéző séták már február 19-én megkezdődtek, a legfontosabb programokat azonban február 26-án, vasárnap tartják meg. Szerepel ezek között városnézés különjárati villamossal, a 2-es és a 6-os villamos vonalán. A járművek megállás nélkül közlekednek végállomástól végállomásig. A városnéző villamosjáratok térítésmentesen vehetők igénybe, de a felszállás csak a regisztrált utasok számára lehetséges, ám ha marad hely és van a helyszínen nem regisztrált érdeklődő, akkor ő is felszállhat a villamosra.

A városnéző buszok a Bálna Budapest elől indulnak (1093 Budapest, Fővám tér 11-12.). Az érkezési hely – kivéve a speciális buszokat – azonos az indulásival. A buszos városnézések várható időtartama 90 perc. Az autóbuszok a korlátozott létszám miatt ugyancsak előzetes regisztráció alapján vehetők igénybe, de az esetlegesen üresen maradt helyek a helyszínen történő személyes jelentkezéssel itt is igénybe vehetők.

Idén speciális járatokat is indítanak, így lesz többek között mintavezetés turisztikai szakembereknek és hallgatóknak, tanulóbusz idegenvezető hallgatóknak és a szakoktatás iránt érdeklődőknek, illetve kezdő idegenvezetők autóbuszos városnézése. A speciális kínálatok között szerepelnek még a sétákkal kombinált autóbuszos városnézések is.

Február 25-én és 26-án természetesen nem maradnak el a népszerű hajós városnézések sem, melyek az Erzsébet híd lába mellett található Dock 10-ből, valamint a Bálna Bevásárlóközpont déli, Boráros tér felőli végénél található Nemzetközi Hajóállomás 8. (Nehru parti) Mahart-kikötőből indulnak. A hajók 60 perc alatt a Duna belvárosi szakaszán haladva, Budapest legjelentősebb hídjai mellett a rakpart összes fontos, történelmi épületét érintik. De lesz olyan vízi program is, ahol a világörökségi helyszíneket összekötő négy híd (Lánchíd- Margit híd- Erzsébet híd- Szabadság híd) mellett a Petőfi, illetve Rákóczi hídig is el lehet jutni.

Az idei év nem csak Budapest egyesítésének 150. évfordulója, vagy a Magyar Himnusz születésének 200. évfordulója miatt nevezetes, hanem mint már említettük, a BKIK két évtizeddel ezelőtt csatlakozott az Idegenvezetői Világnap budapesti programsorozatának szervezéséhez. A neves nap kiterjesztésével újra lehetőség nyílt az idegenvezetők kulcsfontosságú értékteremtő és közvetítő munkájának bemutatására, akik szakszerűen ismertetik a résztvevőknek fővárosunk kereskedelmének, és iparának fejlődését is.

A rendezvény idei programjai jelenleg még részben szervezés alatt állnak, de a BKIK honlapjára, valamint Facebook oldalára folyamatosan töltik fel az eseményeket.

Földesi László

Fotó: BKIK