Furcsa döntés született az osztrák fővárosban. Két bécsi temetőben közösségi kerteket alakítanak ki, hogy ott a bérlők biopalántákat ültessenek és zöldségeket termesszenek. 24 négyzetméteres parcellákat formálnak azokon az összefüggő területeken, ahol nincsenek sírok. Évi 139 eurot kell a bérlőknek fizetni. Szakértők fognak segíteni az értékes zöld területek hasznosításában.

A szervezők „üde színfoltnak” vélik a létrejövő kezdeményezést, de kérdéses, hogy hányan kívánják majd igénybe venni a lehetőséget. Ez is olyan furcsa, a helyszínhez nem annyira való, vagy kapcsolódó ötlet, mint a futás, vagy versenyzés a temetőkben. Mint megtudtuk, a hobbi kertészeket nagy gyakorlattal rendelkező fiatal bécsi vállalkozás segíti majd palántákkal, szerszámokkal, tanácsokkal. A bécsi városvezetés bízik a sikerben, a simmeringi temetővel szomszédos telken már tavaly ősszel lefoglalták az összes közösségi parcellát. A cél: hozzájárulás a biodiverzitáshoz és a város levegőjének javításához.

Ez utóbbi, a falakon kívüli persze más. De valahogy a temető a gyászra, a szeretteinkkel való további kapcsolattartásra való. Nem pihenésre és nem zöldségtermesztésre.

 

Hajós Anna

Fotó:Ackerhelden/Luiza Puiu