Száz év után Gustav Klimt egyik utolsó, nagyrészt befejezett festménye, a „Nő legyezővel” ismét Ausztriába érkezik. A Belvedere palotában szerepel majd a kiállításon, amely az osztrák kormány a tárlat idejére vonatkozó, védettséget ígérő nyilatkozata révén jöhetett létre. A kép március 25-től 2022. február 13-ig tekinthető meg.

Az alkotás eszmei és kulturális értéke felbecsülhetetlen. Valószínűleg a művész halálakor, 1918-ban ott volt a festőállványon. A Bécsi Iparművészeti Múzeumban 1920-ban lehetett megtekinteni, későbbi sorsa rejtélyesen alakult.

A jelenlegi ismeretek szerint, mint azt Bécs város külképviseleti irodájától megtudtuk, a 20-as években Svájcba került, azután a híres osztrák műgyűjtő, Rudolf Leopold tulajdona lett, aki adósságai miatt túladott rajta. A kép sorsa sokáig ismeretlen volt. A 90-es években Amerikában bukkant fel, 1994-ben 9,3 millió euróért kelt el egy New York-i árverésen. A jelenlegi birtokos előtti időszakban ismét titokzatos volt a műkincs előélete. Most csak úgy lehetett a képet Ausztriába hozni, hogy az osztrák kormány védettséget ígért a kiállítás idejére a tulajdonosnak.

Nem tudni, hogy kit ábrázol a festmény. Vannak szakértők, akik szerint nem a korabeli Bécs valamelyik ismert nőalakja szerepel rajta, inkább modell lehetett az illető.

A kiállítás két részre oszlik: Először a „Nő legyezővel” más befejezetlen Klimt festményekkel összefüggésben látható, majd október elejétől új összeállítás következik: az ázsiai művészet Klimt késői alkotói korszakára gyakorolt hatására összpontosít.

Hajós Anna