Kormányzati szinten is jóváhagyták az orosz gazdaságtámogatási programot, melyben külön fejezet foglalkozik a turizmus és a vendéglátóipar megsegítésével. A program szerint 2020-2021-ben közel 70 milliárd rubelt fordítanak az ágazat támogatására.

70 milliárd rubel nem kis összeg, jelenlegi árfolyamon 916 millió dollár. Ebből az összegből idén 40 milliárd rubelt, jövőre 27 milliárd rubelt fordítanak a turisztikai ágazat megsegítésére. A költségvetésből elkülönített összeg egy részére az orosz turizmusért felelős állami szervezetnek, a Roszturizmnak kell kidolgoznia egy programot a belföldi és a beutazó turizmus fellendítésére. Apró szépséghiba, hogy a programnak októberig el kellene készülnie, de a Roszturizm már jelezte, hogy legkorábban december elején tudják bemutatni.

 

Az ágazati keret terhére már most folyamatban vannak konkrét programok, melyeket 2020. év végéig kell megvalósítani. 6,7 milliárd rubelt fordítanak a szállodai szektor támogatására, ezt az összeget a szálláshelyek hitel kamattámogatásra kaphatják. 2020 augusztusában indult el az a program, melynek keretében a belföldi és a beutaztató utazásszervezőket segítik. Ebben az évben 6, jövőre 5,3 milliárd rubel összegű keretre pályázhatnak az irodák. A pályázati anyagoknak olyan új turisztikai útvonalakat, termékeket kell bemutatnia, melyek hozzájárulnak a belföldi, a beutazó és az ifjúsági turizmus növekedéséhez. Szeptember végétől indul az a marketingkampány, mely célja a forgalomélénkítés a belföldi és a beutazó turizmusban. Ezzel párhuzamosan több olyan rendelkezést is elfogadtak, ami megkönnyíti a külföldieknek a turistavízum megszerzését. A kampányra idén 600 millió rubelt, jövőre 1,34 milliárd rubelt különítettek el. Szintén szeptember végétől várható az a program, melynek keretében a belföldi turizmus versenyképességét kívánják úgy javítani, hogy a légitársaságok és a vasúttársaságok állami támogatást kaphatnak, hogy a jegyárakat alacsonyabb szinten tudják tartani, így ösztönözve a belföldi utazásokat. Erre a célra 4,3 milliárd rubelt különítettek el. Mindezeken felül van egy 15 milliárdos keret a belföldi turizmus támogatására, illetve 2020-21-ben összesen 32,5 milliárd rubelt fordítanak a turisztikai infrastruktúra fejlesztésére.

Szegedi Andrea