A világjárvány és ennek hazai hatása ellen sokat segít az összefogás. A magyarországi Rotary klubok – hazánkban 53 működik – adományai révén 10 millió forinttal támogatják a koronavírus elleni küzdelmet. Hat millió forinttal az Uzsoki utcai kórház, négy millióval a Szent László kórház életmentő készülékeinek a beszerzéseit segítették. A gyors segítség hozzájárul a megfertőzött hazai betegek sikeres gyógykezeléséhez.

A Rotary International világszervezet, amelynek klubjai különböző foglalkozású embereket tömörítenek. Magas etikai alapelveik középpontjában a barátság, a tisztelet és a tolerancia áll. Politikamentes, és nem szakmai szervezetek ezek, minden klub egyedileg dönt, ki lehet a tagja, illetve elnöke. A világszervezet legnagyobb humanitárius tevékenysége a járványos gyermekbénulás felszámolása, amelyet a Gates Alapítvánnyal karöltve végeznek.

A hazai Rotary klubok két nagy országos programban vesznek részt: a szívrendellenességgel született gyermekek műtétjét finanszírozzák, akik a beavatkozás nélkül nem élnék meg a tinédzserkort. Eddig több mint száz gyermeknek ajándékoztak így életet. A másik program a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkózását segítő tanítási projekt, amelynek keretében négy általános iskolában 55 tanár felkészítését támogatják. Az új módszer bevezetésre került több hazai iskolában, átütő sikereket érve el a gyermekek továbbtanulási mutatóiban. Az országos programokon túl a hazai klubok a lakóhelyükön lévő kórházakat, intézményeket és a rászorulókat támogatják a járvány idején több millió forint értékben, átszervezve az idei évre tervezett humanitárius segítségnyújtásukat.

Az Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve, a Bock Borászat közel ötezer Bock Kékszőlőmag mikroörleményt és tablettát juttat el a koronavírus járványban legjobban veszélyeztetett időseket gondozó szociális intézményeknek.

Céghez viszi a kultúrát a szombathelyi AGORA. A munkatársai a veszélyhelyzetben sem adták fel küldetésüket, hogy kultúrát közvetítsenek. Online felületeiken kívül április 2. óta minden hétköznap este a lakótelepeken mobilhangosítással hívták kulturfutar elnevezésű programjaikkal az erkélyekre, ablakokba a lakókat. Most a TDK Hungary Components Kft..-hez látogattak, hogy megköszönjék az ott most is dolgozóknak azt, hogy az előző években a cég aktív részt vállalt Szombathely kulturális és közösségi életében, valamint azt, hogy kitartanak és dolgoznak az egészségügyi veszélyhelyzet idején is. A TDK facebook oldalán a helyzettel kapcsolatban minden kérdésükre választ kapnak, és elindították a „Küldj egy pozitív üzenetet a TDK-ból Szombathelynek” akciót. A Kft. udvarán, a biztonsági előírásokat betartva az ENERGY Dance Team és Tóth Dániel énekes, zenész szórakoztatta a feszültségoldó kikapcsolódással, a közösségi összetartozás élményével a cég jelen lévő munkatársait.

Hajós Anna