Az Országos Széchényi Könyvtár YouTube csatornáján péntek délutánonként, május végéig néptánc oktató filmsorozatot tesz közzé. A „Táncolj velünk!” című néptáncoktató filmsorozat 1998 és 2008 között készült gyermekeknek a nemzeti könyvtárban. Kiválóan használható minden közösségben gyermektánc oktatására; használatával nemcsak a képzett táncpedagógusok, hanem a néptáncot alapszinten ismerő oktatók is kitűnő eredményt érhetnek el. A sorozat szerkesztője és forgatókönyvírója dr. Diószegi László történész, Harangozó-díjas koreográfus, rendezője Szécsényi Anikó, az OSZK munkatársa.

Az Alföld északkeleti részén, a Felső-Tisza vidékének táncai is sorra kerülnek, itt alakultak ki a csárdás és a verbunk legszebb, legváltozatosabb fajai. A táj egyik legfontosabb és legközismertebb tánctípusa a verbunk. A két világháború között sokszor ezzel kezdték a mulatságot, és napjainkig közkedvelt. A férfiak a zenekar előtt csoportosan, karéjban, szabadon járták, saját motívumaikat előadva. Másutt bemutató jelleggel gyakorolták. Az Ecsedi-láp vidékén a kiemelkedő tánctudás mértéke, a mulatságok tetőpontjának fő látványossága volt.

A térség tánckultúrájának legközkedveltebb darabja a XIX. században divatossá vált csárdás. A hagyomány továbbélését segítette, hogy itt a nemzeti kultúrát őrző és ápoló dzsentriréteg is a sajátjának tekintette és táncolta, ez pedig kedvezett annak, hogy a parasztság tovább őrizze táncát. A csárdás rendkívül változatos, van körcsárdás, hármascsárdás (ez utóbbi olyan alkalmakkor, amikor kevés a férfi).

Érdemes a YouTube csatornán követni a további táncokat is.

Hajós Anna